Krise for Erna

Da Frp gikk ut av regjering duppet Høyre under 20 prosent for første gang på årevis. En fersk måling viser at nedturen fortsetter for Erna Solberg.

SLITER: Høyre-leder Erna Solberg sliter på målingene. Heller ikke hennes regjeringspartnere KrF og Venstre får noe løft av at Frp er ute av regjering. Foto: Hans Arne Vedlog
SLITER: Høyre-leder Erna Solberg sliter på målingene. Heller ikke hennes regjeringspartnere KrF og Venstre får noe løft av at Frp er ute av regjering. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke bra tendenser for Erna. Det forsetter å gå nedover. Vi ser at regjeringsslitasjen forsetter selv om Frp har gått ut.

Det sier ansvarlig for politiske målinger i Ipsos Mads Motrøen om den ferske februar-målingen tatt opp for Dagbladet.

Da Høyre rett etter Frexit i januar falt under 20 prosent på Ipsos-målingen var det den svakeste målingen de hadde hatt i denne stortingsperioden.

Nå går de ytterligere 0,8 prosentpoeng ned til 18,8 prosents oppslutning.

Ikke fornøyd

- Høyre har opplevd både gode og dårlige målinger det siste året. Vi er selvsagt ikke fornøyd med 18,8 prosent, sier nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner til Dagbladet. Han trøster seg med at det eneste som teller er valgresultatet:

- Der vet vi at en blå regjering krever et sterkt Høyre, sier han.

At målingen ikke er valgresultatet, skal Høyre være glade for. Da hadde de mistet 10 av sine mandater på Stortinget.

Høyres velgere ser ut til å ha forsvunnet til så og si alle andre partier med unntak av KrF og Venstre. I januar var overgangen til Frp stor. Det er den ikke i februar, men det hjelper lite.

- Ved forrige måling gikk en del velgere til Frp. Nå ser vi at Frp synker litt, men det er ikke slik at velgerne da går tilbake til Høyre. De går videre vekk fra borgerlig side, sier Motrøen.

Frp stopper opp

Etter å ha gjort et byks på meningsmålingene forrige måned, går Frp nå tilbake 1,6 prosentpoeng til 14,2 prosent.

Partibarometer februar

Rødt 3,5 prosent (-0.6)

SV 7,1 prosent (+1,2)

Ap 25,8 prosent (-0,2)

Sp 14,8 prosent (-1,5)

MDG 5,4 prosent (+1,9)

Krf 3,6 prosent (+0,8)

Venstre 3,5 prosent (-0,1)

Høyre 18, 8 prosent (-0,8)

Frp 14,2 prosent (-1,6)

Målingen er tatt opp av Ipsos for Dagbladet, i periode 17. - 19.februar, i et representativt utvalg av befolkningen. Det er gjennomført 752 intervjuer.

- Det er ikke unaturlig med en korreksjon etter mange svært gode målinger for Frp etter at vi gikk ut av regjering, mener Frp-leder Siv Jensen, som sier de ikke skal gi seg.

- Velgernes tillit skal man gjøre seg fortjent til hver dag, og vi skal jobbe knallhardt i opposisjon fremover for å vise Frp's løsninger og politikk, sier hun.

Til tross for tilbakegangen, mener også Mads Motrøen mener det er tydelig at Frp har tiltrukket seg velgere etter regjeringsutgangen. Han viser til at Frp lå i overkant av 10 prosent-tallet på målingene i høst.

- De ligger fortsatt høyere enn på ganske lenge, men oppturen har stoppet opp. Kanskje skal de være fornøyd om de klarer å holde seg der de er, og ikke forvente å komme opp i 25 prosent, mener han.

Siv Jensen kom med kraftig angrep mot Statsminster Erna Solberg under Stortingens spørretime onsdag. Vis mer

KrF og Venstre sliter

Heller ikke de andre partiene på borgerlig side gjør det bra. Denne målingen viser riktignok en oppgang for KrF, men opp fra et veldig lavt nivå i januar og innenfor feilmarginen. KrF ville mistet fem og Venstre seks mandater om dette var valgresultatet. Ingen av dem har vært i nærheten av sperregrensen i hele høst.

- Vi ser ingen klar effekt for KrF og Venstre av at Frp gikk ut av regjering, noe mange hadde trodd at kunne skje, mener Motrøen.

Målingen har en feilmargin fra 1,1 til 3,1 prosent.

Rødgrønt flertall

Målingen viser at venstresiden beholder det solide flertallet de har hatt på målingene i lang tid. Det til tross for at Rødt faller under sperregrensen for første gang på et år.

I februar der det MDG som går mest fram, med 1,9 prosentpoeng til 5,4 prosent. Det ville gitt dem ti mandater på Stortinget, mens de i dag har bare ett mandat.

MDGs nasjonale talsperson Une Aina Bastholm er naturlig nok fornøy:

– Dette er en veldig god måling for oss, og veldig gledelig ett og et halvt år før et stortingsvalg, sier Bastholm, som knytter framgangen til at regjeringen lover klimakutt, men ikke leverer.

– Velgerne ser at vi prioriterer klima- og naturkrisen aller øverst, og at vi har mot og vilje til å holde det vi lover, sier hun.

Også SV går fram, mens Ap holder seg stabilt på 25, 8 prosent på denne målingen.

Sp tilbake

En liten trøst for de borgerlige partiene, er at den lange rekken av rekordmålinger for Senterpartiet har stoppet opp. I fjor klokket partiet inn seks nye rekorder i meningsmålingsseriene til Ipsos. Det toppet seg med 19,2 prosents oppslutning i november.

I februarmålingen får Sp 14,8 prosents oppslutning, en nedgang på 1,5 prosentpoeng fra januar.

Senterpartiet har likevel fortsatt de mest lojale velgerne. 80,6 prosent av velgerne fra 2017 sier de vil stemme Sp igjen. Rødt og Ap følger hakk i hel med henholdsvis 73,8 og 71,8 prosent.

Bakgrunnsmaterialet viser også at kampen fortsatt står mellom Frp og Sp, som konkurrerer om de samme velgerne. De siste seks månedene har Sp vunnet flere fra Frp enn motsatt - i denne ferske målingen er står de helt likt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer