Krise for Johnson: Partifelle hoppet av

Med det mister Boris Johnson flertallet i Underhuset.

SE TV NÅ: Live fra underhuset i Storbritannia. Video: AP Vis mer

Philip Lee leverte sin oppsigelse i dag. Den konservative parlamentarikeren trekker seg, da han mener at det ikke lenger er mulig for ham å forsvare landets beste interesser. Lee bytter til Liberaldemokratene.

Det skjedde midt under Parlamentets første samling etter sommerferien. Lee reiste seg opp, gikk gjennom salen, og satte seg på motsatt side.

Lee er tidligere justisminister i Storbritannia.

- Regjeringen setter liv i fare uten at det trengs, og setter med forsett Storbritannias integritet i fare. Det undergraver landets økonomi, demokrati og posisjon i verden, skriver han i en Twitter-uttalelse.

- Regjeringen bruker manipulasjon, mobbing og løgner. Og det gjør dette gjennomtenkt og med vilje.

Lee mener at brexit har gjort partiet så smalt at «en persons konservatisme måles etter hvor skjødesløst vedkommende ønsker å forlate EU».

«Det som kanskje er det mest skuffende er hvordan partiet i økende grad har blitt infisert av tvillingsykdommene populisme og engelsk nasjonalisme», skriver Lee.

- Det er det viktigste i det brevet. Det er dette partikuppet han uttaler seg om. Nå gjør Boris Johnson og hans allierte partiet til et høyrevridd nasjonalistpopulistparti, i stedet for den brede konservative ideologien. Det er et klart brudd med måten de har styrt landet på i 150 år, sier postdoktor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad til Dagbladet.

Johnson regjering har hittil hatt et knappest mulig flertall med støtte fra det nordiske unionistpartiet DUP.

Det mister han altså nå, da han har et lite flertall mot seg i Underhuset.

Johnson fikk en tøff start på tirsdagens møte i Parlamentet, da han ble buet på allerede etter ett minutt, ifølge NTB.

- Jeg vil aldri overgi meg, sier Johnson ifølge BBC.

Det gjenstår knallharde brexit-forhandlinger før landet trer ut av EU 31. oktober. Johnson har sagt at han ikke under noen omstendighet ønsker å utsette denne datoen.

Saken oppdateres.