Krise for Kriseinfo

Det hersker full forvirring om framtida for regjeringens kriseinformasjonsenhet, Kriseinfo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statskonsult har sekretariatsansvaret, men ingen vet om det fortsetter når direktoratet omdannes til et aksjeselskap om vel en måned.

- Du kan nesten si at det er full krise for kriseinfo, sier en kilde til Dagbladet. Han er rystet over Arbeids- og administrasjonsdepartementets manglende oversikt over konsekvensene ved å omdanne direktoratet Statskonsult til et aksjeselskap.

Uavklarte saker står fortsatt i kø, og det er nå bare en måned til omdannelsen skal være et faktum.

- Jeg kan bekrefte at det ikke er fattet noen endelig beslutning om en god del enkelttemaer, sier Statskonsults direktør Jon Blaalid til Dagbladet.

Han ønsker ikke å gå inn på enkeltsaker. Men han bekrefter at statsråd Victor D. Norman har satt ham på en vanskelig omstillingsoppgave.

- Det er en ganske krevende jobb. Vi skal jo være omstilt innen årsskiftet, og det er ikke mange dagene igjen, sier Blaalid.

Kriseinfo ble etablert som følge av Tsjernobyl-ulykken i 1989. Dette er i utgangspunktet en støttegruppe for departementene, men skal også bistå med hjelp ved store krisesituasjoner. I tillegg driver sekretariatet med analyser om krisehåndtering.

Krisehåndtering er avgjørende viktig, slo Sårbarhetsutvalget fast i sin rapport. Nå sier ansatte i Statskonsult at Victor D. Norman kunne trengt et kurs fra fagfolkene i Kriseinfo.

«Fulle 5»

Framtida for regjeringens Kriseinfo er ikke det eneste uavklarte spørsmålet. Ingen vet for eksempel hvem som skal ta ansvaret for NRKs informasjonsprogram «Fulle 5».

Alle uavklarte saker handler også om personer og stillinger. Ansatte i Statskonsult aner ikke hva framtida bringer, om de blir overtallig, om de blir presset med inn i det nye aksjeselskapet, og om det nye aksjeselskapet har livets rett.

- Victor D. Norman må trekke hele saken. Her er så mange uavklarte ting at det er uforsvarlig av Stortinget å fatte noen vedtak. Nye forhold dukker opp stadig vekk, og Stortinget er ikke blitt tilstrekkelig informert. Det er uforsvarlig og uakseptabelt av statsråd Norman, sier SVs Karin Andersen.

Grunnlovsstridig

Sammen med den øvrige kommunalkomiteen sendte hun i går Normans lovendringsforslag om Statskonsult tilbake til regjeringen.

Komiteen ber Justisdepartementets lovavdeling undersøke om lovendringsforslaget er grunnlovsstridig.

UNDER PRESS: Ansatte i Statskonsult mener at Victor D. Norman kunne trengt et kurs fra fagfolkene i Kriseinfo.