- Krise for rettspsykiatrien

De første reaksjonene på den nye sakkyndigrapporten over Anders Behring Breivik er delte.

LIKER DÅRLIG
John Olav Egeland liker dårlig en ny konklusjon om Andersd Behring Breiviks psykiske tilstand. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
LIKER DÅRLIG John Olav Egeland liker dårlig en ny konklusjon om Andersd Behring Breiviks psykiske tilstand. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Reaksjonene på at Breivik erklæres tilregnelig i ny sakkyndigrapport har ikke latt vente på seg. Dagbladets ekspertkommentator John Olav Egeland kaller uenigheten mellom de to sakkyndigteamene en krise for rettspsykiatrien.

- Ingen kan føle seg sikker på hva som er konklusjonen på om Breivik er tilregnelig eller ikke, sier Egeland.

- Dette er ikke en faglig uenighet mellom rettspsykiatere. Disse rapportene er ikke forenelige, sier Egeland.

- Ikke krise Aftenpostens politiske redaktør, Harald Stanghelle, mener derimot ikke uenigheten om Breiviks tilregnelighet er en krise for rettspsykiatrien.

- Nei, det er ikke krise, for det har skjedd før at vi har hatt to helt motstridende rettspsyiatriske rapporter i en stor rettssak. Her kan jeg nevne et barnedrap i Stavanger for flere år tilbake, sier Stanghelle til Dagbladet.

Egeland mener det faktum at motstridende rettssakkyndige rapporter har forekommet tidligere under én drapssak i Stavanger, ikke betyr at noe slikt har skjedd før i en sak med tilsvarende kaliber som 22.juli-saken. Dermed mener han det ikke er noen tvil om at rettspsyiatrien nå står overfor en krise.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer