Krise hos Toska før Nokas-ranet

David Toska klarte ikke å overtale alle de inviterte Nokas-ranerne til å bli med på ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbldet.no): David Toska klarte ikke å overtale alle de inviterte Nokas-ranerne til å bli med på ranet.

Han samlet hele ranslaget i sin leilighet i Smedaheia i helga før ranet skulle skje. Der var det krisemøter dagen før Nokas-ranet.

Ranere trakk seg

- Noen mente at det hadde vært for stor og mistenkelig trafikk til leiligheten, derfor trakk de seg fra det hele, sa Toska i sin forklaring for Stavanger tingrett i ettermiddag.
 
- De mente at risikoen for å bli avslørt var stor, og trodde vel at ranet ble utsatt eller avlyst. Men vi rokkerte bare litt på planene, fortsatte han.

Ranerne kom til Toskas leilighet i ly av nattemørket lørdag kveld og natt, mens ranet skjedde mandag morgen.

David Toska holdt en svært stram regi, og plasserte folk i ulike rom.

- De kunne ikke bevege seg fritt. For eksempel var det bare jeg som hadde lov til å gå ut på kjøkkenet, sa Toska.

Naboene måtte ikke fatte mistanke om at det var unormal aktivitet i leiligheten. Ranerne stakk også av ut fra Toskas leilighet søndag natt, før andre beboere var våkne. I et skogholt like ventet de på tidspunktet for å slå til.

Hetter stjålet fra Harald Huysmann
David Toska sa at han hele søndagen var opptatt med å fordele jobber og forklare hva som skulle skje. Han gikk fra rom til rom, tegnet og forklarte og svarte på de andre ranernes spørsmål.

- Vi kunne ikke ha noe allmøte, da ville det fort bli kaos og useriøst. Men når to-tre får være aleine i et rom over tid, snakker de litt for lenge sammen og stiller mange spørsmål til meg. Jeg fikk ikke blund på øynene, fortalte Toska.

Søndag før ranet var det også prøving av utstyr. Gokart-hettene som ble benyttet, var stjålet fra Harald Huysmanns gokart-senter i Oslo.

Sendte falske SMS

David Toska kjørte bevisst rundt i området, helt ut til Bryne på Jæren, for å sende tekstmeldinger.


Han gjorde det for å villede politiet.

Også fra Stavanger sentrum sendte han falske meldinger for å lure politiet.

David Toska er svært klar på at han ikke besvarer noen spørsmål som går på de andre tiltaltes skyld eller uskyld. Men han bekrefter i store trekk medtiltalte Johnny Thendrups forklaring. Det skyldes at Thendrup i likhet med Toska selv har erkjent straffskyld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer