Krise i anmarsj

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Regjeringen sitter nå sammen på sin tradisjonelle budsjettkonferanse på Thorbjørnrud ved Jevnaker. Disse konferansene pleier normalt å være på Halvorsbøle i samme kommune, men selskapet som driftet sistnevnte konferansested har, typisk nok for situasjonen i norsk økonomi, gått konkurs. At Thorbjørnrud eies av Fellesforbundets medlemmer, som er sterkt rammet av industridød og nedleggelse av arbeidsplasser, understreker bare det dystre bakteppet for årets konferanse. Når vi i tillegg aner konflikter innad i regjeringen om skattelette og kommuneøkonomi, er det duket for politisk drama.
  • Lavkonjunkturen har kommet bråere og sterkere enn regjeringen hadde regnet med. Anslagene for veksten i BNP er justert ned, mens ledighetstallene er justert opp. Verdensøkonomien er i ulage, og usikkerheten i forbindelse med den forestående krigen i Irak kveler de fleste spirer til oppgang som kunne gitt norsk økonomi drahjelp. I stedet smitter det økonomiske tungsinnet over på norske investorer og bedriftsledere.
  • Det er i denne situasjonen hestene så smått har begynt å bites. Finansminister Per-Kristian Foss opphevet i forrige uke finanspolitikken som konjunkturregulerende instrument. Han er fast bestemt på å la sentralbanksjef Svein Gjedrem bruke renta som eneste stimulerende middel. Kommunalminister Erna Solberg har inntil denne helga vært like bestemt på å kjøre en stram kommuneøkonomi. Når hun nå varsler at hun vil gi noe mer, skyldes det trolig klare trusler fra KrF om å bryte regjeringssamarbeidet dersom kommunene ikke får et betydelig påslag neste år. KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland sa til Vårt Land før helga at et fortsatt regjeringssamarbeid «avhenger av at vi får en kommuneøkonomi som er til å leve med».
  • Dessuten har statsminister Kjell Magne Bondevik mer enn antydet at det går en grense for hva regjeringen kan tåle fra opposisjonen under forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett seinere i vår. Carl I. Hagen vil imidlertid selge seg dyrt. Og Jens Stoltenberg mener trolig fortsatt det ikke er hans oppgave å redde denne regjeringen.