Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krise i den palestinske reformprosessen

Forhandlingene mellom palestinernes leder Yasser Arafat og den nye statsministeren Abu Mazen (Mahmoud Abbas) om dannelsen av en ny regjering brøt sammen tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to er uenige om hvem som skal være med i den nye regjeringen, og Mazen sa at han ikke har noen planer om å fortsette forhandlingene med Arafat.

Dersom de to ikke blir enige innen fristen utløper onsdag, kan Arafat be en annen palestinsk leder danne ny regjering.

Både USA og Israel ser med uro på at Arafat ikke har gitt Mazen frie hender til å danne ny regjering og frykter at dette vil forsinke den politiske reformprosessen i det palestinske ledersjiktet.

USA og Israel har tidligere krevd at Arafat må erstattes av andre og mer samarbeidsvillige palestinske ledere.

Den amerikanske regjeringen har også sagt den vil offentliggjøre det såkalte veikartet for fred i Midtøsten så snart Abu Mazen har satt sammen den nye palestinske regjeringen.

Stormfullt

Striden mellom Arafat og Abu Mazen har tilspisset seg de siste dagene. Mazen stormet lørdag ut fra et møte med Arafat lørdag etter at de to ikke ble enige om hvem som skal bli sjef for den interne sikkerheten.

Arafat ønsker selv å beholde kontrollen over en del av sikkerhetstjenesten.

Han har flere ganger blankt avvist å utnevne den tidligere sikkerhetssjefen i Gaza, Mohammad Dahlan, til sjef for intern sikkerhet under Abu Mazen, som trolig selv vil være innenriksminister.

Dahlan var tidligere oberst i de palestinske sikkerhetsstyrkene, men sa opp stillingen som sikkerhetssjef i Gaza i fjor etter dyptgripende uenigheter med Yasser Arafat.

Den amerikanske presidenten George W. Bush skal ha tiltro til at både Mohammad Dahlan og Abu Mazen kan bli nyttige aktører når USA lanserer det såkalte veikartet, en plan som skal føre til en politisk løsning på konflikten i Midtøsten.

Amerikansk-israelsk press

Israels utenriksminister Silvan Shalom sa i en samtale med USAs utenriksminister Colin Powell tirsdag at Arafat nok en gang forsøker å torpedere fredsprosessen i Midtøsten.

- Selv om Abu Mazen klarer å danne regjering, er det fortsatt et spørsmål om Arafat vil gi ham nok manøvreringsmuligheter til å gjennomføre reformer, sa Shalom.

<7b>

Det amerikanske utenriksdepartementet la også press på Arafat.

- Det er avgjørende at palestinerne fullfører denne regjeringsdannelsen raskt, uttalte departementets pressetalsmann Richard Boucher.

Israels venner

Israels mange og mektige venner i den amerikanske Kongressen har også trappet opp engasjementet i veikartet for fred.

75 senatorer og 250 medlemmer av Representantenes hus har til nå undertegnet et brev til president George W. Bush, der det blir krevd at USA ikke må stille krav til Israel i forbindelse med fredsplanen.

Samtidig har senator Richard Lugar fremmet et forslag om å sette fram en rekke krav til palestinerne som vilkår for amerikansk anerkjennelse av en palestinsk stat.

Statsminister Ariel Sharon har tidligere krevd en rekke endringer fredsplanen før Israel vil godkjenne den.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media