Krise i familien Karlsen: Døve Brit (72) bor alene med 93-årig, engstelig mor

Da saken havnet i media engasjerte ordføreren seg i saken.

- VELDIG UTRYGG: - Mor er på alarmen bare vi går ut døra. Hun er veldig utrygg, sier Inger Karlsen (t.h.) om situasjonen hjemme hos søsteren Brit (nederst t.v.) som bor sammen med moren Elborg (93). Datteren Heidi Øyen står bak til venstre på bildet. Foto: LISE FAGERBAKK / LOFOTPOSTEN
- VELDIG UTRYGG: - Mor er på alarmen bare vi går ut døra. Hun er veldig utrygg, sier Inger Karlsen (t.h.) om situasjonen hjemme hos søsteren Brit (nederst t.v.) som bor sammen med moren Elborg (93). Datteren Heidi Øyen står bak til venstre på bildet. Foto: LISE FAGERBAKK / LOFOTPOSTENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det vi har levd med til nå, er ikke holdbart, sier Inger Karlsen (54) i Stamsund i Vestvågøy kommune.

Torsdag var hun, søstrene Heidi Øyen og Brit Karlsen og deres 93-årige mor Elborg (93) intervjuet i Lofotposten om det de omtaler som en krise i familien:

Moren Elborg, som har angst og begynnende demens, bor alene hjemme hos sin døve datter Brit på 72, slik hun har gjort i 15 år. Med en gradvis forverret helse hos moren, blir det en voldsom belastning på Brit Karlsen.

- Ikke plass - Det er mye å gjøre; lage mat, vaske klær, hjelpe henne på toalettet..., forteller Brit Karlsen til Lofotposten.

Nå nærmer hun seg grensa for hvor mye hun orker.

- Mor er på alarmen bare vi går ut døra. Hun er veldig utrygg, sier Brits søster Inger Karlsen til Dagbladet.

Sammen med søstrene har hun forsøkt å få til en avlastningsordning for moren, men sier at det har vært helt umulig å få til noe fast og forutsigbart.

- Begrunnelsen er at det ikke er plass. De har ikke kapasitet, rett og slett.

- Bare å glemme Lofotposten skriver at Elborg Karlsen tirsdag fikk innvilget to ukers avlastning med oppstart denne uka - etter at døtrene ifølge Inger Karlsen har «mast og mast og mast». Det er familien glade for.

Men med så kort varsel blir det vanskelig å legge planer.

- Vi ønsker ikke noe annet enn et fast opplegg med 14 dager på institusjon, og så 4-5 uker hjemme. Egentlig kunne vi ha ønsket oss en måneds avlastning, men det har vi fått beskjed om at vi bare kan glemme, sier Inger Karlsen.

Etter Lofotpostens oppslag har ordfører Jonny Finnstad (H) engasjert seg i saken.

- Jeg har bedt om en redegjørelse, sier han til Dagbladet, og legger til at han ikke har dratt noen konklusjoner.

Tok affære Finnstad sier at det dreier seg om en administrativ vurdering, og at det ikke er hyggelig når en familie ikke er fornøyd med tilbudet fra kommunen.

- Jeg forutsetter at kommunehelsetjenesten får i stand et tilbud som er forsvarlig og tilfredsstillende, sier Jonny Finnstad.

Kort etter ringer han tilbake og forteller at avlastningsoppholdet Elborg Karlsen har fått innvilget nå er omgjort til et korttidsopphold på Vestvågøy sykehjem, og at det under dette oppholdet vil bli vurdert om hun kan få en fast plass på sykehjemmet.

- Brett opp ermene! Det skal tidligere ikke ha fungert med leilighet i et bo- og servicesenter, fordi Elborg Karlsen var for pleietrengende, og Lofotposten skriver at hun også skal ha fått tilbud om korridorplass på sykehjem. Dette tilbudet reagerer Inger Karlsen sterkt på.

- De mener vel ikke at ei dame på 93 skal bo i en korridor? Er det det vi skal tilby våre gamle? spør Inger Karlsen.

Mens ordfører Jonny Finnstad sier til Dagbladet at han ikke tror dette er riktig fordi kommunen ikke har pasienter liggende på korridor, fastholder Inger Karlsen at moren fikk tilbud om korridorplass og oppfordrer ordføreren til å undersøke dette nærmere.

Inger Karlsen er kritisk til at kommunens politikere i Lofotposten har vært fulle av lovord om eldretilbudet, selv om flere av dem også ser et behov for omprioriteringer.

- Den rådende ordfører og hans team må brette opp ermene og gjøre en jobb, sier Inger Karlsen - men legger til at hun ikke tror det ville vært annerledes dersom Arbeiderpartiet satt med makta.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 731578555


Varnish cache server