Krise i Norge: - Forbauset

Norske sykehus var hardt presset allerede før utbruddet av coronaviruset i Norge. NTNU-professor Sven Erik Gisvold mener at det vil gjøre arbeidet med å hente inn etterslepet vanskeligere.

KRISE: NTNU-professor Sven Erik Gisvold er kritisk til det han kaller en nedbygging av sykehuskapasiteten over flere år. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
KRISE: NTNU-professor Sven Erik Gisvold er kritisk til det han kaller en nedbygging av sykehuskapasiteten over flere år. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en ny studie anslås det at opptil 64 442 planlagte operasjoner er blitt avlyst i Norge som følge av den pågående epidemien. Samtidig beregnes det at det vil ta opptil 46 uker å hente inn etterslepet, og at det vil koste opptil to milliarder kroner.

Professor og tidligere avdelingsleder ved St. Olavs Hospital, Sven Erik Gisvold, mener at manglende kapasitet ved sykehusene vil gjøre arbeidet med å hente inn etterslepet mer utfordrende.

- Problemet deres hadde ikke vært så stort dersom de ikke hadde bygget ned sykehuskapasiteten over tid. Nå har de ikke noe å gå på, sier Gisvold til Dagbladet.

- Ettersom sykehusene har så lite å gå på, så har de ikke gode forutsetninger for å håndtere konsekvensene av denne pandemien. For å håndtere Covid-19-pasientene må man avlyse veldig mye av det som fylte sykehusene opp til taket før utbruddet.

Overbelegg

Legeforeningen har tidligere slått alarm om overbelegg i norske sykehus. OECD mener at gjennomsnittlig belegg ved sykehus ikke bør overgå 85 prosent. I 2016 regnet Statistisk sentralbyrå ut at det gjennomsnittlige belegget i Norge var 93 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer