<strong>Norsk rettssikkerhet på trikken:</strong>- Synne Sørheim i Rettsmedisinsk kommisjon har bl.a. måttet vitne i retten pr telefon på gata eller fra trlkken, for å få klare å ta unna arbeidsmengden. I forrige uke sa lederen av psykiatrisk gruppe opp. - Om 25 år ligger kanskje disse sakene til behandling hos gjenopptakelsekommisjonen. Jeg tør ikke lenger. Jeg våger ikke, sier Sørheim.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Norsk rettssikkerhet på trikken:- Synne Sørheim i Rettsmedisinsk kommisjon har bl.a. måttet vitne i retten pr telefon på gata eller fra trlkken, for å få klare å ta unna arbeidsmengden. I forrige uke sa lederen av psykiatrisk gruppe opp. - Om 25 år ligger kanskje disse sakene til behandling hos gjenopptakelsekommisjonen. Jeg tør ikke lenger. Jeg våger ikke, sier Sørheim. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Krise i Rettsmedisinsk kommisjon kan lamme Retts-Norge

Lederen av psykiatrisk gruppe i Rettsmedisinsk kommisjon gikk på dagen i forrige uke. Det kan bety full stans i rettssaker over hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg kan ikke lenger behandle disse sakene fra trikken, ved kjøkkenbenken eller midt på natta og innestå for at de er løst forsvarlig, sier Synne Sørheim, nylig avgått leder av psykiatrisk gruppe i Rettsmedisinsk kommisjon, til Dagbladet.
  46 saker sinkes Den statlig nedsatte gruppa som årlig kvalitetssikrer rundt 550 psykiatriske sakkyndigerklæringer bl.a. i draps-, voldtekts- og voldssaker, er i opprør. Tirsdag sa lederen, psykiater Synne Sørheim, opp med øyeblikkelig virkning. Like etter sa også gruppemedlem Kirsten Rasmussen, Norges eneste professor i rettspsykologi, opp.

Dagbladet får bekreftet at 46 straffesaker til behandling i retten nå står i stampe, på grunn av den akutte krisa.

Frykter justismord Sørheim har i lengre tid kritisert vervets rammevilkår, som settes av Statens sivilrettsforvaltning, underlagt justisdepartementet. Hun skal ikke ha blitt hørt. Overfor Dagbladet bekrefter hun oppsigelsen.  

- Jeg kan ikke lenger gå god for saksbehandlingen i psykiatrisk gruppe. At den ikke er god nok, kan få alvorlige konsekvenser. Feil mann kan bli dømt til 21 års fengsel. Feil mann kan bli dømt til behandling på ubestemt tid, sier Sørheim.  

Full stans Siden tirsdag har sluttbehandlingen av saker i gruppa stoppet opp. Det betyr at rettssaker der rettspsykiateres rapport må godkjennes av kommisjonen, risikerer å bli satt på vent. Verken lederen av Rettsmedisinsk kommisjon eller andre hadde i går noen oversikt over hvor alvorlige saker som finnes blant de 46 sakene som rettsapparatet nå venter på.

Gruppas nestleder, Gunnar Johannessen, er blitt bedt om å sluttbehandle sakene, men bekrefter overfor Dagbladet at han har sagt nei tll dette.    

Kastet ut av kontoret I tillegg til å kvalitetssikre rundt 550 sakkyndigrapporter årlig, skal lederen av psykiatrisk gruppe svare på en jevn strøm av henvendelser fra rettsaktører - samt vitne i retten ved dissens. Lederen har til nå hatt eget kontor i sivilrettsforvaltningen i Oslo, med tilgang til PC og kommisjonens sekretariat.

Et allerede betent forhold mellom sivilrettsforvaltningen og Sørheim toppet seg, da hun nylig ble fratatt kontoret.

Tirsdag skrev avdelingsdirektør Trond Bigseth i en e-post at Sørheim kan få bruke et møterom, dersom hun har behov for kontakt med sitt sekretariatet.

«Med mindre møterommet skulle være opptatt,» la direktøren til.

- Tør ikke lenger Sørheim sier forvaltningen ikke har tillatt henne å jobbe mer enn rundt et halvt årsverk. Ved siden av har hun hatt en halv stilling som rettspsykiater.

- Jeg kan ikke lenger behandle disse sakene fra trikken, ved kjøkkenbenken eller midt på natta og innestå for at de er løst forsvarlig.

- Om 25 år ligger kanskje disse sakene til behandling hos gjenopptakelsekommisjonen. Jeg tør ikke lenger. Jeg våger ikke,
sier Sørheim.

Hun karakteriserer psykiatrisk gruppes faglige uavhengighet som «en vits».
- Alvorlig situasjon - Vi er kommet i en alvorlig situasjon, og gjør vårt ytterste for å finne en løsning.
Det sier lederen av Rettsmedisinsk kommisjon, Tarjei Rygnestad, til Dagbladet.

- Etter mitt syn er arbeidsforholdene for gruppeleder gode nok til å gjøre en forsvarlig jobb. Man har fått lov til å bruke så mye tid man finner nødvendig. Jeg tror også vi ville ha funnet en kontorløsning Sørheim ville ha akseptert, om hun hadde tatt kontakt. Jeg syns det var dårlig gjort å si opp, uten å ta opp dette med meg, sier Rygnestad.

Tillit til at det ordner seg - Vi har tillit til at psykiatrisk gruppe håndterer dette. Justisdepartementet vil nå gå i gang med en prosess med nyoppnevning, sier avdelingsdirektør Thomas Bornø i Statens sivilrettsforvaltning.

Han er overrasket over Sørheims oppsigelse og uenig i at hun ikke er gitt gode nok rammevilkår.

Årsaken til at Sørheim ble fratatt sitt kontor, er ifølge Bornø at sivilrettsforvaltningen øker bemanningen og har behov for flere kontorer. 

- Vi kom med et forslag hvor møterommet ble nevnt som en mulighet, men fikk ingen tilbakemelding. At hun trakk seg er veldig overraskende, sier Bornø, og legger til at de ikke plikter å stille med kontor for DRK.   

Bornø kjenner seg ikke igjen i påstanden om detaljstyring.

- Vi har ikke lagt begrensinger i arbeidet i kommisjonen. Tvert i mot har vi sagt at medlemmene skal nedlegge den tidsbruken som må til for å gjøre arbeidet forsvarlig.

Runde av til nærmeste fem minutter? - At det har vært en diskusjon om føring av timelister, er et helt annet spørsmål. Det var knyttet opp til at det skal føres for faktisk medgått tid. Vi har fått bekreftet fra Sørheim at så er skjedd. Og det legger vi til grunn, sier Bornø.    

På spørsmål om det er riktig at de har krevd at Sørheim runder av til nærmeste fem minutter når hun fakturerer timer, svarer han:

- Man skal føre faktisk medgått tid. Deri ligger ingen avrundingsmekanismer. Har man brukt ti minutter, har man brukt ti minutter.

Da Dagbladet ba om en kommentar fra politisk ledelse i går, ble vi henvist til Rygnestad.

- Glad hvis dette løses Overfor Dagbladet aviser nylig avgått leder av psykiatrisk gruppe, Synne Sørheim, påstanden om at sivilrettsforvaltningen har gitt henne frie rammer til nedlegge så mye arbeid som det kreves for å gjøre jobben faglig forsvarlig.

Tvert i mot, sier hun, er det muntlig blitt satt en kategorisk ramme på rundt et halvt årsverk.

- Arbeidsforholdene er blitt påpekt overfor lederen av Rettsmedisinsk kommisjon under hele min periode. Men jeg har ikke fått noen hjelp av Rygnestad, sier Sørheim til Dagbladet.

- Men hvis det i løpet av den siste uka er blitt slik at den neste lederen av psykiatrisk gruppe får bruke så mye tid som skal til, og i tillegg får bruke et kontor i sekretariatet, så er jeg veldig glad for å høre det, sier Sørheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer