Krise i Rettsmedisinsk kommisjon kan lamme Retts-Norge

Lederen av psykiatrisk gruppe i Rettsmedisinsk kommisjon gikk på dagen i forrige uke. Det kan bety full stans i rettssaker over hele landet.

Norsk rettssikkerhet på trikken:- Synne Sørheim i Rettsmedisinsk kommisjon har bl.a. måttet vitne i retten pr telefon på gata eller fra trlkken, for å få klare å ta unna arbeidsmengden. I forrige uke sa lederen av psykiatrisk gruppe opp. - Om 25 år ligger kanskje disse sakene til behandling hos gjenopptakelsekommisjonen. Jeg tør ikke lenger. Jeg våger ikke, sier Sørheim.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Norsk rettssikkerhet på trikken:- Synne Sørheim i Rettsmedisinsk kommisjon har bl.a. måttet vitne i retten pr telefon på gata eller fra trlkken, for å få klare å ta unna arbeidsmengden. I forrige uke sa lederen av psykiatrisk gruppe opp. - Om 25 år ligger kanskje disse sakene til behandling hos gjenopptakelsekommisjonen. Jeg tør ikke lenger. Jeg våger ikke, sier Sørheim. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg kan ikke lenger behandle disse sakene fra trikken, ved kjøkkenbenken eller midt på natta og innestå for at de er løst forsvarlig, sier Synne Sørheim, nylig avgått leder av psykiatrisk gruppe i Rettsmedisinsk kommisjon, til Dagbladet.   46 saker sinkes Den statlig nedsatte gruppa som årlig kvalitetssikrer rundt 550 psykiatriske sakkyndigerklæringer bl.a. i draps-, voldtekts- og voldssaker, er i opprør. Tirsdag sa lederen, psykiater Synne Sørheim, opp med øyeblikkelig virkning. Like etter sa også gruppemedlem Kirsten Rasmussen, Norges eneste professor i rettspsykologi, opp.Dagbladet får bekreftet at 46 straffesaker til behandling i retten nå står i stampe, på grunn av den akutte krisa.

Frykter justismord Sørheim har i lengre tid kritisert vervets rammevilkår, som settes av Statens sivilrettsforvaltning, underlagt justisdepartementet. Hun skal ikke ha blitt hørt. Overfor Dagbladet bekrefter hun oppsigelsen.   - Jeg kan ikke lenger gå god for saksbehandlingen i psykiatrisk gruppe. At den ikke er god nok, kan få alvorlige konsekvenser. Feil mann kan bli dømt til 21 års fengsel. Feil mann kan bli dømt til behandling på ubestemt tid, sier Sørheim.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer