Coronavirus:

Krise i Sverige: - Ekstrembrist

Ekspert på eldreomsorg, Yngve Gustafson, mener at mangel på smittevernutstyr har ført til mer smitte på sykehjem i Sverige. Han har særlig ett råd til norske myndigheter for å beskytte eldre mot coronavirusets herjinger.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer
Publisert

Sverige har valgt mindre inngripende tiltak mot spredning av coronaviruset enn de fleste andre land. Statsepidemiolog Anders Tegnell står fast ved at det er riktig, men erkjenner nederlag på ett punkt: Å hindre smitte på sykehjem.

I Sverige er det registrert omkring 1500 dødsfall, mens i Norge er det registrert omkring 160 dødsfall. Den store forskjellen skyldes i all hovedsak utbrudd på sykehjem, mener Tegnell.

Professor i geriatri ved Umeå universitet, Yngve Gustafson, sier til Dagbladet at mangel på smittevernutstyr er en av faktorene som har skyld i at Sverige har mislyktes.

- Det vært en ekstrembrist knyttet til smittevernutstyr. Det som har vært mest opprørende, er at man ikke har hatt tilstrekkelig tilgang på munnbind. Dette på tross av at man jobber med pasienter som er syke, sier Gustafson til Dagbladet.

Flere sykepleiere har varslet om manglende smittevernutstyr på sykehjem overfor SVT.

- Mangel på smittevernutstyr fører til at flere pasienter og ansatte blir smittet, sier Gustafson.

Forskjeller

Gustafson mener at det særlig tre ting som gjør Sverige mer sårbare enn Norge for coronavirusets herjinger på sykehjem: Utdanning, kommuneoverleger og sykehjemslokaler.

- En av de viktigste forskjellen mellom Norge og Sverige er den medisinske kompetansen hos dem som jobber ved sykehjemmene. I Sverige er det mange av dem som ikke har utdanning i det hele tatt.

Gustafson viser til Stockholm. Der knyttes en tredel av coronadødsfallene til sykehjem, ifølge Ekots undersøkelser.

- I Stockholm mangler halvparten av de ansatte medisinsk utdanning. Mange er plukket rett fra gata, og da fungerer det ikke, sier Gustafson og fortsetter:

- Jeg tror at man har undervurdert behovet for utdanning av dem som jobber med syke personer i Sverige.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Kommuneleger og sykehjem

En annen viktig forskjell mellom Norge og Sverige, er at vi i Norge har kommuneoverleger som jobber for å forebygge smitte ved de lokale sykehjemmene.

I Sverige, sier Gustafson, leier man inn konsulenter for å forebygge smitte ved sykehjem. Dette innebærer at ingen har et formelt, overordnet ansvar for den medisinske innsatsen ved sykehjemmene, mener han.

Den tredje viktige forskjellen er sykehjemmene, ifølge Gustafson. Han sier at i Norge sprer man pasientene i større grad på flere sykehjem. I tillegg mener han at sykehjemslokalene i Norge gir bedre forutsetning for godt smittevern.

- Utformingen av mange sykehjem i Sverige gir definitivt ikke gode forutsetninger for godt smittevern, sier Gustafson.

I Norge benyttes sykehjemslokalene aktivt i kampen mot coronaviruset ved at smittede pasienter isoleres i egne avdelinger.

SONGAR: Den siste sangen fra Youtube-kanalen «Songar frå nyheitene» går nå sin seiersgang. Og det er en bommert fra statsministeren som er i sentrum. Video: Songar / Delebekk / Dagbladet TV, 17. mars 2020 Vis mer

Utbrudd i Norge

Torsdag meldte Dagbladet at et utbrudd ved Vallerhjemmet i Bærum har ført til at 21 av 35 pasienter er påvist smitte, hvorav sju av dem har dødd. I tillegg er 32 ansatte ved sykehjemmet påvist smitte.

For å bekjempe utbruddet har de iverksatt ekstraordinære tiltak:

  • Alle ansatte skal bruke fullt smittevernutstyr.
  • Alle ansatte og pasienter skal testes for å kartlegge utbruddet.
  • Alle pasienter som er påvist smitte er isolert i egen avdeling, mistenkte smittetilfeller skjermes i en annen avdeling, og de tester negativt skal skjermes i en tredje avdeling.
SYNGER HVER DAG: Oliver og Mary Lou møttes for nesten tredve år siden, og har siden vært uadskillelige. Fram til nå. Reporter: Emilie Rydning. Video: CNN / Dagbladet TV Vis mer

Ett råd til Norge

Dagbladets undersøkelser viser at 88 av de første 150 coronadødsfallene i Norge skjedde på sykehjem. 56 av dem skjedde på sykehus, 3 hjemme og 3 på ukjent sted.

Gustafson har særlig ett råd til norske myndigheter for å forhindre store dødstall knyttet til sykehjem.

- Det viktigste man kan gjøre, som det fortsatt ikke er for seint å gjøre, er å forbedre næringstilførselen til pasientene, sier Gustafson til Dagbladet.

Han sier at underernæring er den største risikofaktoren ved sykehjem i Sverige.

- Vi opplever at flere dør av infeksjoner som man kunne ha behandlet, fordi pasientene er underernærte. Dette gjelder også ved infeksjoner med coronaviruset, sier Gustafson til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer