BARN DØR: Demonstrasjonene fortsetter i Venezuelas hovedstad Caracas. Støttespillere til opposisjonsleder Juan Guaido samlet seg utenfor et barnesykehus i byen. - Vi har ikke medisiner. Barn dør, sier en av legene. Video: AP Vis mer

Krise i Venezuela: - Barna her dør

Situasjonen i Venezuela har ført til mangel på mat og medisiner.

Den politiske og økonomiske krisen i Venezuela har ført til stor fattigdom, masseflukt og mangel på mat og medisiner.

Etter flere protester mot president Nicolás Maduro har mer enn 40 personer blitt drept og 850 personer blitt arrestert, inkludert 77 barn, på én uke. Det melder The Guardian.

Rundt tre millioner personer har flyktet fra landet.

- Vi har ikke medisiner eller utstyret vi trenger på sykehuset. Barna her dør. Det er ikke mat eller medisiner her, sier Daniel Pena, som er lege på et sykehus i hovedstaden Caracas, under en protest utenfor sykehuset.

Channel 4-journalist Krishnan Guru-Murthy skriver på Twitter om en kvinne som skal ha blitt fortalt av legene at den eneste muligheten hun hadde for å redde sitt eget barn, var å ta det ut av landet.

Fikk enda en president

Situasjonen i Venezuela tilspisset seg da lederen av nasjonalforsamlingen, Juan Guaidó, forrige uke utnevnte seg selv som president.

Torsdag anerkjente EU-parlamentet Guaidó som fungerende president i Venezuela.

- Vi lever i et diktatur som det må utøves press på. Stadig flere mennesker blir drept. Det er ingen tvil om at regimet er fullstendig korrupt. Maduro er en diktator, har Guaidó tidligere uttalt til avisa Bild.

VÆRT I MØTER: Juan Guaidó skriver i et innlegg i New York Times at han har hatt hemmelige møter med militæret. Foto: Juan Barreto / AFP
VÆRT I MØTER: Juan Guaidó skriver i et innlegg i New York Times at han har hatt hemmelige møter med militæret. Foto: Juan Barreto / AFP Vis mer

Hemmelige møter

Militærstyrkene har spilt en viktig rolle for at Nicolás Maduro har klart å holde på makten, skriver BBC.

I et innlegg i The New York Times avslører imidlertid Guaidó at han har hatt hemmelige møter med medlemmer av de væpnede styrkene og sikkerhetsstyrkene i landet.

- At militæret trekker sin støtte til Maduro er helt avgjørende for å muliggjøre et regjeringsskifte, og flertallet av de som tjenestegjør i de væpnede styrkene er enige om at den smerten landet nå utsettes for er uutholdelig, skriver Guaidó.

Han hevder at 84 prosent av landets befolkning ønsker å bli kvitt Maduro som president. Guaidó ber videre om støtte fra alle venezuelanere, institusjoner og enkeltpersoner verden over, for å bli kvitt Maduro-regimet på en så ublodig måte som mulig.

Krise i Venezuela: - Barna her dør

Hardt ut mot Maduro

I tillegg til at USA har anerkjent Guaidó som president, har de også uttalt at de vil innføre sanksjoner mot det statlige oljeselskapet og fryse milliarder av landets midler.

Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton har frarådet finanspersoner å gå i handel om gull, olje eller andre venezuelanske varer og sier at disse blir stjålet fra det venezuelanske folket av «Maduro-mafiaen».

VIL IKKE GÅ AV: Det er store protester mot Maduro i Venezuela. Presidenten nekter å gå av. Foto: Ariana Cubillos / AP
VIL IKKE GÅ AV: Det er store protester mot Maduro i Venezuela. Presidenten nekter å gå av. Foto: Ariana Cubillos / AP Vis mer

I en Twitter-melding torsdag skriver Bolton at han ønsker Maduro og hans rådgivere en lang og rolig pensjonisttilsværelse på en strand langt unna Venezuela.

- De burde utnytte president Guaidós amnesti og gå videre. Jo fortere, jo bedre, skriver Bolton.

- Ingen gir oss et ultimatum

EU har tidligere truet med flere tiltak mot Venezuela dersom Maduro ikke holder nytt presidentvalg innen lørdag. Det skriver Politico.

Dette har blitt latterliggjort av medlemmer av Maduros administrasjon. Maduro har overfor CNN uttalt at han er offer for en amerikansk konspirasjon.

- Ingen gir oss et ultimatum. Hele Europa bøyer seg for Donald Trump, sier Maduro.

Russland, Kina, Tyrkia og regionale allierte som Cuba, Bolivia og Mexico er på hans side i konflikten.