Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krise i Zimbabwe: Et hundretall elefanter døde

- Vi er på desperat jakt etter vannkilder.

DØD: Et hundretall elefanter er funnet døde i det som beskrives som en ekstremtørke i Zimbabwe. Foto / Video: AP Vis mer

En dramatisk tørke rammer nå Zimbabwe. Det får følger ikke bare for befolkningen, men også for det rike dyrelivet.

De siste to månedene er mer enn 200 elefanter funnet døde i Hwange nasjonalpark, skriver The Independent.

Kommer det ikke betydelige regnmengder snart, antas det at antallet vil øke raskt.

Ifølge talsmann for nasjonalparken, Tinashe Farawo, er det også funnet døde giraffer, bøfler og antiloper.

- Nesten alle dyrene påvirkes. Selvsagt ser man lett elefantene når man patruljerer i parken, men også andre dyr får store problemer, sier Farawo.

TRIST SYN: En død bøffel ligger langs en uttørket dam i nasjonalparken Mana. Foto: AP
TRIST SYN: En død bøffel ligger langs en uttørket dam i nasjonalparken Mana. Foto: AP Vis mer

Dyr i nød

Nå trekker også dyrene til lokalsamfunnene i jakt på mat og vann. Ifølge The Independent har 33 mennesker mistet livet i kontakt med dyrene så langt i år.

The Guardian skriver at en elefantkalv falt ned i en brønn i et nærliggende tettsted tidligere denne måneden, i desperat jakt på vann. Innbyggerne klarte å redde kalven, som seinere forsvant tilbake i villmarka.

En voksen elefant kollapset i nærheten av samme landsby. Den ble gitt mat av lokalbefolkningen til den var sterk nok til å gå igjen, ifølge The Guardian.

- Vi er på desperat jakt etter vannkilder. Vi venter desperat på regn, sier Farawo.

Verre enn normalt

Ifølge Charles Jonga, direktør for Campfire, som er en konserverings-organisasjon, sier at tørka som følger med værfenomenet El Nino i stillehavet, har ført til enda verre tørke enn normalt.

- Det er sannsynlig at vi mister flere elefanter, spesielt om regnet kommer seint. Verden må vite at Hwange er avhengige av grunnvann, og det har aldri vært enkelt å vedlikeholde en overbefolket park, sier han.

Tar grep

Farawo opplyser at det nå vil tas grep: 600 elefanter, villhunder, to løvestammer, bøfler og andre dyr skal flyttes til tre andre naturreservater nord i landet.

- Det vil være den største omplasseringen i historien. Vi snakker om en avstand på 1 000 kilometer, hevder han, ifølge AFP.

Det lever rundt 85 000 elefanter i Zimbabwe.

Som nevnt er det altså ikke bare dyrene som sliter i ekstremtørken. Åkre tørker inn og jakten på mat har blitt vanskelig. Ifølge FN ventes det at rundt fem millioner av innbyggerne har redusert tilgang på mat.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media