Donald Trump

Krise: - Kunne ikke gå verre

Siden Donald Trump 15. november varslet at han vil prøve å bli USAs president igjen, har ting gått fra vondt til verre for ham.

DÅRLIGE TIDER: Donald Trumps valgkamp for å bli presidentkandidat igjen ser ut til å slite. Foto: REUTERS/Gaelen Morse/File Photo
DÅRLIGE TIDER: Donald Trumps valgkamp for å bli presidentkandidat igjen ser ut til å slite. Foto: REUTERS/Gaelen Morse/File Photo Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Trump holdt presidentkunngjøringen hjemme på Mar-a-Lago i Florida. Planen var å gjøre det én uke etter at republikanerne gjorde et brakvalg i mellomvalget. Men republikanerne gjorde ikke et brakvalg. Tvert imot klarte demokratene å beholde kontrollen over Senatet, og nesten alle kandidatene Trump støttet, tapte. Seinest denne uka tapte Trump-kandidaten Herschel Walker andre runde i senatsvalget i Georgia.

I tillegg vokser Trumps juridiske problemer. Dessuten har han skapt store negative overskrifter.

BLE DROPPET: Donald Trump kunngjorde natt til onsdag at han på nytt stiller som presidentkandidat. Dagen derpå var det derimot mangelen på TV-tid som fikk mest oppmerksomhet i amerikanske medier. Vis mer

Middag med nazist

Blant annet spiste han middag på Mar-a-Lago med rapperen Ye (tidligere Kanye West), som den siste tida er mest kjent for en lang rekke antisemittiske uttalelser. Etter middagen valgte også Ye å hylle Hitler i et intervju med konspirasjonsteoretikeren Alex Jones.

Med seg til middagen hadde dessuten Ye den kjente, selværklærte nazisten Nick Fuentes.

Trump har også stilt opp og posert på bilder med en kjent QAnon-konspirasjonsteoretiker.

- Det kunne ikke gå verre. Og det er ikke fordi Donald Trump gjør feil. Det er fordi Donald Trump oppfører seg som Donald Trump, sier historieprofessor ved American University i Washington, Allan Lichtman, til The Guardian.

Han beskriver hvordan Trump ble oppfattet som noe nytt og spennende da han stilte som presidentkandidat for første gang i 2016. Nå er situasjonen ganske så annerledes.

- Katastrofale valg

- Han har ledet republikanerne gjennom tre katastrofale valgsykluser i 2018, 2020 og 2022, og han er den samme gamle Donald Trump, som bare bryr seg om seg selv og er oppslukt av sine egne klagemål og sin egen sutring. Det fungerer ikke lenger for det amerikanske folk, mener Lichtman.

Trump har også holdt en påfallende lav profil siden kunngjøringen 15. november. Ifølge The Washington Post har han stort sett vært isolert på sin egen luksuseiendom, Mar-a-Lago, bare avbrutt av noen turer til sin egen golfbane ikke langt unna. De store folkemøtene han har holdt så mange av siden 2015, er det foreløpig ingen planer om.

For ei drøy uke siden valgte også eks-presidenten å ta til orde for å «terminere» den amerikanske grunnloven fordi han fortsatt hevder at valget i 2020 ble stjålet fra ham uten at han har lagt fram noen dokumentasjon på dette.

TRUMP: Natt til onsdag 16. november norsk tid bekreftet Donald Trump at han stiller til valg som president i 2024: - Glemt hvor gal han er. Video: AP Vis mer

Vil fjerne grunnloven

- Massiv svindel som dette og omfanget tillater termineringen av alle regler og reguleringer, selv de i grunnloven, skrev Trump i sin egen Twitter-kopi, Truth Social, ifølge CNN.

Nå ser mange - også i det republikanske partiet - ut til å være klare for å legge Trump bak seg. Mange trekker fram Florida-guvernør Ron DeSantis som en naturlig arvtaker. Han gjorde selv et brakvalg i Florida hvor han slo Demokratenes kandidat med nesten 20 prosentpoeng.

En meningsmåling utført av Yahoo News/Yougov mellom 1. og 5. desember viser også hvordan Trump ser ut til å ha blitt svekket.

I målingen leder DeSantis med fem prosentpoeng over Trump når republikanske velgere blir spurt om hvem som bør bli partiets presidentkandidat med 47 mot 42 prosent

Da velgerne ble spurt om det samme i midten av oktober svarte 45 prosent Trump, mens bare 36 prosent svarte DeSantis.

Mange republikanere reagerer blant annet på at partiets nasjonalkomité (RNC), som ledes av Trump-tilhengeren Ronna McDaniel, ikke tydelig har fordømt hvordan Trump har omgått nazister. Politico har fått tilgang til en epostutveksling mellom en rekke ledere i partiet som er rasende over dette.

- Forstår ikke

Også noen av Trumps tidligere medarbeidere ser ut til å ha fått nok.

- Jeg forstår ikke hva vår tidligere sjef driver med. Jeg elsker fyren, men jeg forstår ikke Kanye West, å omgås hvit makt-nasjonalister, å omgås antisemittiske folk, snakke om å gjøre slutt på grunnloven eller å utsette grunnloven, sier Trumps tidligere økonomi-rådgiver i Det hvite hus, Larry Kudlow, i et intervju sammen med Trumps tidligere rådgiver Kellyanne Conway på TV-kanalen Fox Business.

Kudlow sier han ikke skjønner hvorfor Trump sier dette.

- Hvorfor har han ikke beklaget dette eller rettet det opp, for han mister støtte til høyre og til venstre? Jeg hører det overalt, sier Kudlow.

Mange mistenker også at Trump kunngjorde presidentkandidaturet for å forsøke å unngå å bli forfulgt juridisk. Eks-presidenten er under en rekke etterforskninger og søksmål.

Denne uka ble blant annet forretningsorganisasjonen hans funnet skyldig på 17 tiltalepunkter for skattesvindel.

Spesialetterforsker

I forrige uke oppnevnte også justisminister Merrick Garland spesialetterforskeren Jack Smith som skal lede to etterforskninger.

Den ene handler om de graderte dokumentene Trump tok med seg fra Det hvite hus til Mar-a-Lago, og som ble beslaglagt i en FBI-ransaking i august.

Den andre handler om Trumps rolle i forsøket på å omgjøre valgresultatet - både med angrepet på Kongressen 6. januar 2021 og med press mot lokale folkevalgte i vippestater som Arizona, Michigan og Wisconsin.

Uavhengig av dette etterforsker påtalemyndigheten i Georgia også Trumps angivelige forsøk på å presse lokale tillitsvalgte til å omgjøre valgresultatet i 2020.

- Det virker ikke som det er en valgkampanje, men mer et forsøk på å skape en illusjon av en valgkampanje for å håndtere den juridiske situasjonen. Trumps juridiske strategi er direkte knyttet til Trump 2024-strategien, sier den demokratiske strategen Kurt Bardella til The Guardian.

- Ikke hørt noe

Men noen mener fortsatt det er for tidlig å spå Trumps politiske død. Noen store republikanske pengegivere har signalisert at de ønsker en annen kandidat. Det har også Ruper Murdochs medieimperium med Fox News i spissen. Men veldig få av de fremste politikerne i partiet tør å kritisere Trump offentlig - selv når han tar til orde for å forkaste grunnloven.

- Det eneste vi har hørt fra partiets ledelse er at det ikke er noen plass for anti-semittisme i det republikanske partiet. Vi har ikke hørt noen kreve at Donald Trump blir fjernet som en potensiell kandidat for partiet, sier den tidligere lederen for RNC, Michael Steele, til avisa.

Han påpeker hvordan for eksempel DeSantis har forholdt seg fullstendig taus.

- Han er fullstendig stille, så ideen om at han skal bli en leder, er en vits. Fordi dette var øyeblikket han skulle lede, men han gjemte seg skjelvende i et hjørne fordi han var redd for å få en smell fra Donald Trump, sier Steele.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer