Krise og kaos gir flertall

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringspartiene får i januar omsider flertall på Synovates partibarometer for Dagbladet. Det har ikke skjedd siden perioden rett etter valget i 2005. Det sammenfaller med meningsmålinger for andre medier den siste tida. Konklusjonen er at særlig Ap, og i noen grad SV, har tjent på sin håndtering av finans- og økonomikrisa. Ap får 34,5 prosents oppslutning, mens SV får 9,2 prosent. Ap-velgere har høyere lojalitet enn normalt, mens SVs nærmer seg gammel normalitet. Senterpartiet sliter fortsatt med lav score etter partilederskiftet i høst, men samlet får de rødgrønne partiene 49,2 prosent av stemmene mot 48 prosent ved valget i 2005.

På høyre side av partiskalaen sliter særlig Fremskrittspartiet, som på denne målingen bare har 19,5 prosents oppslutning. Det er partiets svakeste måling denne stortingsperioden. Siv Jensens velgere flykter først og fremst til Høyre som får en viss framgang fra et begredelig tall i desember. Noen av Frp-sympatisørene går også til Ap.

Det er selvsagt unødvendig å peke på at det er forskjell på meningsmålinger og valg og at det oppnådde flertallet i en måling blant 962 stemmeberettigede er av skjøreste slag. Dessuten kan økt tiltro til fast og nøktern styring i en krisetid forvitre dersom regjeringens bebudede krisepakke ikke nokså umiddelbart demper pessimismen og får reell positiv effekt. Skal regjeringspartiene holde høyden fram mot valget, må de bevise at det er tryggest å ha dem ved roret og ingen andre.

Oppsvinget på den siste målingen skyldes utvilsomt det tilsynelatende kaoset på borgerlig side, hvor henholdsvis Frp og Venstre utelukker enhver mulighet til et borgerlig flertallsalternativ. Høyre får prise seg lykkelig over at partiet har unngått en smell på denne målingen. Partiet har nærmest resignert gått inn for en trepartiløsning og har ikke evnet å ta på seg lederrollen.