ROSENDE OMTALE: Åshild Feste Mo, den eneste datteren til Hilda Feste. forteller om en mor med bunnsolide verdier. Foto: Privat
ROSENDE OMTALE: Åshild Feste Mo, den eneste datteren til Hilda Feste. forteller om en mor med bunnsolide verdier. Foto: PrivatVis mer

Krise og sjokk for datteren til Hilda Feste (98)

Den eneste datteren til Hilda Feste forteller i retten at hun mottok dødsbudskapet med sjokk og krise. Hun bærer likevel ikke på hat mot noen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Datteren til Hilda Feste forteller i retten at moren ga henne en trygg og god oppvekst, at hun kunne være streng, men alltid med det mål at datteren skulle få det best mulig.

- Jeg var nær knyttet til henne. Mor hadde bunnsolide verdier med seg. Hun hadde høy arbeidsmoral og jobbet lenge etter at hun var pensjonist. Hun hadde et godt forhold til alle hun kjente. Hun knyttet nye vennskap til aller siste slutt, og var utpreget sosial, sier Åshild Feste Mo (57).

- Veldig kvikk
Vitnet sier at hun ikke ble overrasket over at moren hadde åpnet døren om kvelden første nyttårsdag.

- Dette var en slik kveld da det kunne tenkes at hun skulle få besøk. Hun kan ha tenkt at det var en av mine barn. Selv om hun nesten var 99 år gammel var hun mentalt veldig kvikk. Jeg ser henne for meg at hun er lett i kroppen og har forventning om et besøk når hun går for å åpne døra, forteller avdødes datter.

Moren hadde ringt tidligere på dagen og gitt uttrykk for at hun var glad for at hun fremdeles var med familien, også inn i et nytt år.

- Hvis jeg ikke hadde kveldsvakt på jobben, så hadde hun vært på middag hjemme hos oss denne kvelden. Da jeg var kommet hjem den kvelden, kom presten. Den beskjeden vi fikk har forandret hele livet mitt. Jeg ser nøyaktig for meg hvordan hvordan presten står midt på stuegulvet. Han sier at mor er død, og gjentar det. Det var et stort sjokk for meg, selv om jeg kunne forvente at hun døde. Jeg hadde snakket med henne tidligere på dagen. Hun skulle ikke dø på denne måten.

- Helt uvirkelig
Familien fikk vite at hun kunne ha blitt drept.

- Jeg klarte ikke å ta det innover meg. Seinere på natten kom politiet. Jeg husker at de sa at det var en stygg sak. Da kom det fram hva som hadde skjedd. Det var helt uvirkelig. Jeg ble helt nummen. Det var krise og sjokk. Etterpå var jeg i en boble, helt ute av meg selv., forklarer Åshild Feste Mo.

Hun forteller om søvnproblemer, mareritt og en følelse av å være nummen i flere måneder etter dødsbudskapet. Hun har vært sykmeldt i lang tid, men er nå delvis tilbake i jobb.

- Ikke hat
- Jeg tenkte at jeg var utsatt for noe helt ekstraordinært. Det har vært voldsomt energikrevende å bearbeide, veldig smertefullt. Dette har gitt oss redusert livskvalitet, ikke bare for meg, men for mine barn og barnebarn også, forklarer hun.

Da hun fikk vite at det var en 18 år gammel gutt som var pågrepet og siktet for drapet, ble det et nytt slag, men hun er ikke hatefull mot gjerningsmannen.

- Jeg er ikke hatefull, men ønsker å leve livet mitt som jeg alltid har gjort. Hvis jeg skulle ha båret på bitterhet og hat ville veien videre for meg blitt tung å gå. Jeg håper virkelig at politiet har handfaste bevis, og at ikke en person blir dømt for noe han ikke har gjort. Jeg kjenner at det er en så ond hendelse at det er en belastning for meg, men jeg har livet og mange ting jeg kan sette pris på, sier Åshild Feste Mo.

Hilda Feste fikk et barn og fem barnebarn.