Krise og trøbbel både vinter og vår

Om Bondevik-regjeringen overlever fusjonsskandalen ved starten av år 2000, ligger problem- og mulige krisesaker i kø. Det blir en tøff vinter og vår for Kjell Magne Bondevik og hans lag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

  • FUSJONSHAVARIET:
Tirsdag skal statsminister Kjell Magne Bondevik redegjøre for Stortinget om fusjonshavariet. Både Ap og Høyre rasler med sablene, og utelukker ikke regjeringskrise på saken. Etter alt å dømme skal redegjørelsen behandles i samferdelskomiteen. I løpet av januar vil det være klart om de mest krigerske partiene finner grunnlag for å fremme mistillit.

  • IT-FORNEBU:
Ved valget av utbygger for IT-Fornebu har regjeringen vraket Telenor og trosset stortingsflertallet, denne gangen Ap og Frp. Her blir det åpne komitéhøringer og bråk.

  • KONSESJONSGRENSA:
Landbruksmeldingen som Kåre Gjønnes (KrF) la fram i går, får kritikk fra alle hold. En heving av konsesjonsgrensa fra 5 til 15 mål er altfor lite for stortingsflertallet. Samtidig må regjeringen jobbe hardt for å få flertall for forslaget om eget skattefradrag for bønder som kompensasjon for lavere inntekter. Men innad i regjeringspartiene bruser det også. Senterpartifolk raser over at regjeringen legger opp til større bruk, mer spesialisering og lavere avtalepriser for bøndene.

  • ENERGIMELDINGEN:
Behandlingen av energimeldingen i februar kan skape store problemer for regjeringen, i alle fall for miljøminister Guro Fjellanger. Høyre har lagt fram et forslag som åpner for bygging av gasskraftverk i Norge, og mye tyder på at Ap er på gli. Dermed tvinges regjeringen til å bryte enda et løfte fra Voksenåsen, et løftebrudd Fjellanger neppe kan leve med.

  • OLJEREGIMET:
Oljemeldingen om forvaltningen av vår olje- og gassformue på sokkelen, er en stor og vanskelig sak. Ap vil ikke nøye seg med enighet med sentrumspartiene, men vil ha Høyre med. Bondevik har også flere ganger sagt at det er behov for et bredt kompromiss for det som blir et nytt oljeregime. Men saken vil rive og slite internt. Regjeringen må bestemme seg for hva som skal skje med SDØE (statens direkte økonomiske engasjement) og Statoil. Sp må spise mer privatisering og mer internasjonalisering.

  • EU-DIREKTIVER:
Flere uspiselige EU-direktiver ligger i kø. Også her kan konfliktene like godt komme innad i regjeringen. KrF og Venstre er like mye mot innholdet i matsminkedirektivet, men vil i det lengste prøve andre utveier. I et Sp som har spist EU-kameler fra dag én i regjeringen, ropes det på veto uansett. Når det gjelder patent på liv-direktivet, har også KrF lite å gå på.

  • MOMS:
På slutten av våren planlegger regjeringen å fremme en proposisjon om endring av momsen. Den vil kunne bli en konfrontasjon mellom regjeringen og stortingsflertallet.

Regjeringen har i Voksenåsen-erklæringen forpliktet seg til å endre momssystemet ved å senke momsen på matvarer. Dette skal finansieres gjennom å utvide avgiftsgrunnlaget til å omfatte næringer som reiseliv og transport. Men både Ap og Høyre har for lengst varslet at de ikke vil være med på dette. Begge partiene mener at det er andre tiltak enn skatte- og avgiftsgrep som må tas i bruk for å få ned prisene på landbruksvarer.