Frankrike:

Krise på intensiven: - Blir infernalsk

Intensivavdelingene i Frankrike er like fulle nå som de var i april i fjor, og bare i Paris-regionen er 1500 pasienter innlagt. Nå kaller sykehusene inn ekstrapersonale i påskehelga.

TREDJE BØLGE: Franske sykehus har kalt inn ekstrapersonale i påskehelgen for å holde tritt med et økende antall coronapasienter. Foto: NTB / Reuters / Pascal Rossignol
TREDJE BØLGE: Franske sykehus har kalt inn ekstrapersonale i påskehelgen for å holde tritt med et økende antall coronapasienter. Foto: NTB / Reuters / Pascal Rossignol Vis mer
Publisert

Franske sykehus har kalt inn ekstrapersonale i påskehelga for å holde tritt med et økende antall coronapasienter.

Muterte virusvarianter sprer seg raskt i Frankrike, og intensivavdelingene er like fulle nå som de var i april i fjor. Lørdag var 5273 coronapasienter innlagt på intensivavdelinger på franske sykehus, ifølge The Guardian.

Nye nasjonale regler trer i kraft søndag. De innebærer blant annet stengning av skoler.

- Vi må stake ut en ny kurs. Vi må ikke gi etter for panikk, for fornektelse. For å fortsette å beskytte liv nå, må hver og en gå den ekstra milen i månedene som kommer, sa president Emmanuel Macron.

SMITTEVERN: Flere tusen personer samlet seg lørdag i Stuttgart for å demonstrere mot tyske coronatiltak. Politiet sier de fleste ikke følger smittevernreglene. Video: Twitter/@G_P_L_M. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Kjempet i ett år

Sykehusene forbereder seg nå på å ta imot enda flere pasienter i uka som kommer. Dr. Christophe Boyer, som leder akuttavdelingen ved Amiens-Picardie-sykehuset, sier han er nedslått over å måtte be staben om å trå til nok en gang og jobbe i påsken.

- Vi har kjempet for å holde hodet over vannet i et år, sier han.

Sykehus i Paris-regionen har vært under hardt press den siste tida, og mer enn 1500 pasienter er nå innlagt på intensivavdelingen i hovedstaden.

Jean-François Timsit, leder for en akuttavdeling på et sykehus i hovedstaden, sa ifølge Reuters at den kommende måneden vil bli «infernalsk» grunnet den tredje bølgen.

Helseminister Olivier Véran sa torsdag at antall smittetilfeller nasjonalt vil nå en topp i løpet av de neste sju til ti dagene, mens antall intensivpasienter vil nå toppen i slutten av april.

Risikerer å miste kontrollen

Frankrike har nå nærmere 40 000 nye smittetilfeller daglig, en dobling fra februar. Macron vedgikk at de nåværende tiltakene for å hindre smittespredningen ikke har vært gode nok, gitt utviklingen. Han trakk fram den britiske virusvarianten som en av årsakene.

Smitteøkningen har gjort at flere og flere har begynt å sette spørsmålstegn ved Macrons coronahåndtering. Det er presidentvalg i 2022, noe som gjør at Macron både må ta politisk og helsemessige hensyn.

Et portforbud på nattetid har vært på plass siden januar, og alle restauranter, barer, treningssentre og museer har vært stengt siden oktober.

- Epidemien akselererer på grunn av den varianten, noe som gjør at vi risikerer å miste kontrollen, sa han.

Vaksine innen sommeren

Viruset har til nå kostet over 95 000 mennesker livet i Frankrike, men alle franskmenn over 18 år vil ifølge Macron få tilbud om vaksine innen sommeren er over.

- Dette er nøkkelen til å komme tilbake til livet, nøkkelen til å gjenåpne landet, sa presidenten.

Han sa samtidig at han håper at enkelte uteserveringer og kultursteder kan bli gjenåpnet i midten av mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer