Krise på Sri Lanka

Erik Solheim og den norske fredsdelegasjonen får det tøft. Sri Lanka har innført unntakstiltand og satt inn militært styre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter planen skulle Erik Solheim og en delegasjon norske fredsmeglere vært på Sri Lanka for gjenopprette fredsforhandlingene mellom regjeringen og tamiltigrene i disse dager. Men situasjonen i landet er mildt sagt kaotisk etter at president Chandrika Kumaratunga først avsatte forsvarsministeren, innenriksministeren og informasjonsministeren og suspenderte nasjonalforsamlingen - for så å erklære unntakstilstand.

Alt mens rival og statsminister Ranil Wickremesinghe er på USA-besøk, hvor han blant annet har fått støtte for sitt fredsarbeid.

Sri Lanka er altså i dag under militært styre. I hovedstaden Colombos gater patruljerer soldatene, og folk har forbud mot å samle seg. De statlige mediene er under Kumaratungas kontroll.

Erik Solheim og den norske delegasjonen har spilt en stor rolle i den løpende fredsprosessen på Sri Lanka.

- Vi kommer ikke til å gi noen kommentar fra norsk side på grunn Norges spesielle situasjon i saken. I og med at vi er tilretteleggere for fredsprosessen vil det ikke være riktig av Norge å gi noen kommentar, sier Erik Solheim til VG Nett.

Fordømmer «maktmisbruk»

Kun timer etter at Sri Lanka i dag innførte unntakstilstand, fordømmer kabinettet det de kaller «presidentens maktmisbruk» - og krever at nasjonalforsamlingen umiddelbart trer sammen igjen.

- Dette er grovt maktmisbruk som ikke i det hele tatt tar hensyn til konsekvensene. Det er en hensynsløs handling, sier regjeringens talsmann L. G. Peiris.

Han mener unntakstilstanden utelukkende ble innført fordi Kamaratunga ville ha fastere grep om makten, og krever at ministrene umiddelbart blir gjeninsatt.

- Bevare nasjonal sikkerhet

Stemningen i hovedstaden Colombos gater blir beskrevet som rolig. Kursen på aksjemarkedet har imidlertid falt kraftig de siste dagene, melder NTB.

Kamaratungas nærmeste rådgiver, Lakhsman Kadirgamar, sier tiltakene er gjort for å ivareta den nasjonale sikkerheten.

Han benekter at krisen har sammenheng med tamiltigrenes maktfordelingsforslag som ble offentliggjort sist helg.

- En del av politikken

Under sitt besøk i USA forklarte statsminister Wickramasinghe president Bush at den nåværende konflikten er del av politikken på Sri Lanka.

- Det har gått opp og ned i 25 år. Jeg skal ordne opp når jeg drar tilbake, skal han ha erklært overfor Bush. Det ifølge BBC News Online.

Ifølge BBCs reporter det uklart hva statsminister Wickramasinghe kan foreta seg politisk. Han har imidlertid anmodet sine tilhengere om å forholde seg rolige til han kommer tilbake.

Kamaratunga overrasket folket

Kamaratungas plutselige fremstøt for å «ta kontroll over landets sikkerhet», skal ha kommet overraskende på landets innbyggere. Ifølge tamiltigrene holder de seg fremdeles til fredsavtalen. Men nå som president Kamaratunga har avsatt forsvarsministeren, og satt seg i hans sted, frykter mange nye konfrontasjoner med regjeringshæren. Andre tror Kamaratunga i kraft av sin nye rolle - som mer delaktig i fredsprosessen - vil unngå væpnede aksjoner.

Skulle Kamaratunga vinne maktkampen, vil det sannsynligvis heller ikke være uten motstand fra verdenssamfunnet, som nå er bekymret for fredsprosessen i det krigsherjede landet.

Konflikten mellom regjeringen og tamiltigrene kan hittil ha kostet flere enn 64 000 menneskeliv. Mer enn én million mennesker er fordrevet, og den økonomiske utviklingen satt kraftig tilbake. Den en gang så lukrative turistindustrien er nærmest lammet som følge av konflikten.

Ranil Wickremesinghe skal etter planen returnere til Sri Lanka i morgen.

- MAKTMISBRUK Regjeringens talsmann G. L. Peiris mener president Chandrika Kumaratunga utøver maktmisbruk.
FRYKTER NYE KAMPER: I nord, der de fleste tamilske minoritetsgruppene bor, er folk opptatt av å sikre seg brennstoff og mat. De frykter at kampene mellom tigrene og regjeringsgruppene igjen skal blusse opp, etter at den permanente fredsavtalen som ble undertegnet i februar i fjor nå slår sprekker. Dette bildet er fra 8. mai i år.
FREDSMEGLER: Spesialutsending Erik Solheim (solbriller) krysset grensen mot Jaffna halvøya. Her blir de ønsket velkommen av regjeringssoldater.
INNFØRTE UNNTAKSTILSTAND: Mens statsminister Ranil Wickremeshinghe denne uka er på USA-besøk, har president Chandrika Kumaratunga (t.h) sparket tre ministre, avsatt parlamentet, og innført unntakstilstand.