Klimatoppmøtet i Glasgow - COP26

Krise uten Kina

Søndag møtes verdens ledere og klimaforhandlere for å redde Paris-målet. Kutter ikke Kina i sine utslipp, blir det vanskelig å vinne kampen mot klimaendringene.

DÅRLIG LUFT: I mars i år opplevde innbyggerne i Beijing en blanding av sandstorm og voldsom luftforurensing. Folk som hadde mulighet til det, ble bedt om å holde seg innendørs. Millioner av kinesere dør på grunn av luftforurensing, viser forskning. Foto: Ap / NTB
DÅRLIG LUFT: I mars i år opplevde innbyggerne i Beijing en blanding av sandstorm og voldsom luftforurensing. Folk som hadde mulighet til det, ble bedt om å holde seg innendørs. Millioner av kinesere dør på grunn av luftforurensing, viser forskning. Foto: Ap / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra søndag og to uker framover møtes verdens ledere i Glasgow for å sørge for at kloden fortsetter å bli et bra sted å være, også generasjoner fram i tid. Toppmøtet blir omtalt som det «viktigste siden Parisavtalen» i 2015, og er en videreføring av denne.

Målet for Glasgow er at alle landene skal forplikte seg til større og konkrete utslippskutt for å begrense global oppvarming, aller helst til 1,5 grad. I tillegg skal rike land bidra med såkalt klimafinansiering til utviklingsland: De fattige landene har historisk forurenset minst, men er de som rammes mest av klimaendringene. De skal hjelpes opp.

Kina er her et nøkkelland. Landet er den største forurenseren, med 30 prosent av verdens utslipp i 2020, ifølge Global Carbon Project. Og utslippene øker.

- Kina vet at de er det største utslippslandet og har i dag en større forståelse for at de må rydde opp. Samtidig understreker kineserne at det må være en rettferdighet i klimaforhandlingene, sier Gørild Heggelund, seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt.

Klode i krise

Oppkjøringen mot Glasgow har vært et år der verdens befolkning virkelig har kjent de menneskeskapte klimaendringene på kroppen i form av branner, flommer, styrtregn og annet ekstremvær. Både ledere og folk flest har fått et hint om hvordan framtida kan bli om vi fortsetter å forurense som før.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer