Krise?

I dag har Jens Stoltenberg styrt i nøyaktig én måned. Men til tross for problemsaker og krangler fra dag én, hever han seg over bråket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en måned har de rødgrønne klart å skape så store problemer for seg selv at det nå nærmest vil være en større nyhet om de er enige enn om de er uenige i en sak Men på dagen hvor LO-leder Gerd-Liv Valla, Ap\'s største pengegiver og sentralstyremedlem, truer med storstreik fordi partiet hennes ikke bryter med Stortingets lønnskommisjon, synes Jens Stoltenberg alt er som det skal være.

-  Den største oppgaven har vært budsjettet. Jeg har vært med på langt mer krevende budsjettrunder enn det jeg har opplevd denne gangen. Dagens budsjett viser at vi er i gang og får til resultater raskt, sier Stoltenberg og ramser opp stort og smått: Et mer inkluderende arbeidsliv, flere tiltaksplasser, mer til samferdsel, historisk satsing på kommunene, billigere barnehager, offensiv nordområdepolitikk, kamp mot fattigdom og vaksinering av fattige barn.

Trenger mer tid

-  Vi har gjort mye på kort tid. Samtidig er det store forventninger til oss, og det er jo bra! Det er en tillitserklæring til oss, og jeg forstår at de som stemte på oss fordi de ville ha en ny kurser utålmodige. Det er en ny kurs, men Soria Moria-erklæringen skal gjennomføres på fire år. Vi har holdt på én måned, vi har 47 igjen.

-  Hva har gått galt?

-  Det er alltid diskusjon og noe støy i politikken. Det må vi regne med, det viktige er at vi får gjennomført sakene våre.

-  Du synes det er helt greit at sentrale SV-ere protesterer mot sin egen regjering?

-  Diskusjon internt i SV om politikken i Afghanistan er jeg trygg på at SV vil håndtere. Det avgjørende for meg er at det ikke hersker tvil om hva som er regjeringens politikk, og at vi får gjennomslag for den i Stortinget.

 UVANT:  -  Jeg tror støyen henger sammen med at det er en ny situasjon for alle å være i en flertallsregjering. Men i lengden er det faktisk hva man gjør og innholdet som er avgjørende, sier Jens Stoltenberg. Foto: Kurt Torger Pedersen
UVANT: - Jeg tror støyen henger sammen med at det er en ny situasjon for alle å være i en flertallsregjering. Men i lengden er det faktisk hva man gjør og innholdet som er avgjørende, sier Jens Stoltenberg. Foto: Kurt Torger Pedersen Vis mer

-  Det går vel utover regjeringen som helhet at dere ikke klarer å være samlet?

-  Jeg opplever det ikke som et problem at det er diskusjon internt i SV.

-  Hvilke føringer gir dette for framtida i saker som kan være langt mer alvorlig enn utlån av tre jagerfly i tre måneder til Nato?

-  Jeg tror støyen henger sammen med at det er en ny situasjon for alle å være i en flertallsregjering. Men i lengden er det faktisk hva man gjør og innholdet som er avgjørende.

-  Er SVs internbråk med andre ord voksesmerter?

-  Jeg ville ikke karakterisere det på noen måte.

-  Hvordan tror du folk oppfatter en regjering som får mest tyn fra sine egne?

-  Det vil alltid være noe som kan sette andre dagsordener, men i lengden er jeg helt sikker på at det er de faktiske resultatene som er det avgjørende.

-  Hvor går grensen for hva sentrale rødgrønne politikere kan gjøre mot regjeringen?

-  Jeg har ikke tenkt å gå inn i en intern oppstramming gjennom mediene. Det jeg har å si om den type spørsmål, skal jeg ta internt.

-  Har du tatt det internt?

-  At noen SV-ere protesterer mot kampfly til Afghanistan er helt håndterbart. Det har ikke skapt noen problemer for regjeringen.

Truer med streik

LO-leder Gerd-Liv Valla fortsatte i går sitt stormkjør mot sitt eget parti på grunn av at Ap ikke vil bryte med Stortingets lønnskommisjon. Det gir politikerne en noe større lønnsøkning enn folk flest.

-  Vi har sett at folk har sagt nei til ensidig moderasjon. Det så vi i 2000, da det ble storstreik, sa Valla til NRK.

-  Valla nærmest truer med storstreik?

-  Dette er ikke en sak for regjeringen. Ap har fulgt lønnskommisjonens anbefalinger.

-  Hvordan reagerer du på hennes voldsomme utfall?

-  Skatteopplegget for 2006 har en god sosial profil. De hundre rikeste i Norge får i snitt en lettelse i lønnsinntekten på 30 000 kroner. Tar vi med formuesskatten får de en skatteskjerpelse på 1,1 millioner kroner. I tillegg kommer det skatt på aksjeutbytte. LO og Ap er helt enige om prinsippene, men ikke helt om midlene.

-  Ikke helt enige? Valla gir inntrykk av å være rasende.

-  Ja, men LO og Ap har vært uenige før. Det kommer vi til å være i framtida også.

-  Finansministeren har sagt at LO har fått betydelig innflytelse på budsjettet. Likevel ber altså Valla Stortinget påføre dere et nederlag. Hvor kravstor tåler du at Valla er?

-  Jeg kommer ikke til å karakterisere utspill fra LO. Vi har ikke de samme vurderingene, men vi gjennomfører den politikken vi mener er riktig. Og den kommer til å bli vedtatt. Vi kjenner hverandres standpunkter. Vi er enige om å være uenige.