To ministre går av:

- Krise

Storbritannias helseminister og finansminister trekker seg fra Boris Johnsons regjering i protest. - Krise, sier Storbritannia-ekspert Erik Mustad.

KRISE: Storbritannias statsminister Boris Johnson er igjen i hardt vær. Foto: JUSTIN TALLIS / AFP
KRISE: Storbritannias statsminister Boris Johnson er igjen i hardt vær. Foto: JUSTIN TALLIS / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mustad, som er førstelektor i britiske studier ved Universitetet i Agder, omtaler Sajid Javid og Rishi Sunak som to av de tyngste ministrene i Johnsons regjering.

- Det er krise for Johnson at de går av, han har vært avhengig av disse to. Det har vært to av de mest betrodde ministrene, de er såpass renommerte politikere.

Mange spør seg nå om det er over for Johnson, som har hatt en turbulent karriere som statsminister.

- Men han har gått fra krise til krise før. Så skjedde Pincher-hendelsen, og så kommer avgangene nå. Spørsmålet er hva som skjer i kjølvannet, sier Mustad.

SISTE NYTT: Dagbladet TV gir deg siste nytt, akkurat nå! Vis mer

To avganger

Først ut var Storbritannias helseminister Sajid Javid.

- Det synes klart for meg at denne situasjonen ikke vil endre seg under din ledelse, og du har derfor mistet min tillit, skriver Javid i sitt oppsigelsesbrev til Johnson.

- Det er har vært et stort privilegium å ha denne rollen, men jeg har ikke samvittighet til å fortsette, skriver han på Twitter.

Kort tid etter at Javids avgang ble kjent, melder også finansminister Rishi Sunak at han trekker seg.

Mustad mener at avgangene er et alvorlig spark til Johnson når det kommer til hvordan han håndterer interne ting i partiet.

- Det er mangel på tillit når det kommer til måten han håndterer interne ting. At han utnevnte Pincher i det hele tatt var en stor feil. Det er skandale på skandale, og det har pågått lenge. Pincher-saken var nok det som fikk begeret til å renne over for begge to, sier Mustad til Dagbladet, og legger til:

- Johnson har brukt opp alle sine politiske liv til nå. Det er vanskelig å spekulere i hvor lenge han kommer til å sitte. Han sitter og sitter. Det er heller ikke alternative ledere til hans lederplass, ei heller en opposisjon som har en politisk kraft til å få han ut.

- Glemte anklager

De to statsrådene kunngjorde sin avgang kort tid etter at Johnson ble tvunget til å beklage håndteringen av skandalen rund torypolitikeren Chris Pincher, som i forrige uke ble suspendert fra Det konservative partiet etter anklager om at han skal ha tafset på to menn i fylla.

Johnson innrømmet tirsdag å ha glemt at han alt i 2019 var blitt fortalt om anklagene mot Pincher, som ble regnet som en av hans nære politiske allierte.

Nylig måtte det også avholdes suppleringsvalg i to kretser fordi de konservative representantene derfra måtte gå av.

Den ene for å ha sett på porno under et møte i parlamentet, den andre etter å ha blitt dømt til fengsel for overgrep på en 15 år gammel gutt.

Det har også stormet rundt Johnson etter den mye omtalte partygate-skandalen, der han og flere andre høytstående torypolitikere ble ilagt bøter for å ha festet da Storbritannia var under strenge koronarestriksjoner.

Partygate førte til en mistillitsavstemning mot statsministeren i de konservatives partigruppe i parlamentet, som Johnson overlevde på hengende håret.

Utelukker ikke flere avganger

Mustad utelukker ikke at flere av ministrene vil gå av.

- Men jeg kan ikke spekulere i disse tingene - det skjer fort. Vi hadde ikke trodd at disse ville gå, men plutselig skjer det. Det kan skje med flere, i den grad det er flere som lar seg vippe av pinnen fordi de er lei av måten han håndterer kriser på.

- Hvilke signaler sender dette til den britiske befolkningen?

- Det sender helt klare signaler om at de to ministrene ikke kan være med på det regjeringen gjør, de vil ikke bli assosiert med den måten å styre, eller ikke styre, på. Det hjelper ikke at Johnson bare beklager. Den kvoten er brukt opp. Da er det ikke annet å gjøre enn å trekke seg, svarer Mustad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer