Krisealarm etter giftgassulykke

Mellom 30 og 40 mennesker ble evakuert da kreftfremkallende giftgass spredde seg ved Værnes i kveld. Gassen ble utviklet under brann i en bunker på den militære delen av flyplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet opprettet en kommandopost på flyplassen, sammen med helsevesen, brannvesen og Forsvaret. De fikk melding om brannen rett etter klokka 20 i kveld.

- Det brenner i en bunker der det lagres kreosot. Brannen utvikler såkalt PFH-røyk, som vi er engstelige for, opplyste vaktsjef Arne Hoftad ved Inntrøndelag politidistrikt til Dagbladet.no.

- Gassen kan gi lever-, nyre- og lungeskader. Vi jobber nå med å evakuere befolkningen, sa han.

Politiet kjørte rundt i boligområdet ved Hognesaune. De tok seg fra hus til hus for å varsle om giftfaren. Forsvaret satte opp busser til evakueringen.

Det bor litt i underkant av tusen mennesker i området.

Brannen brøt ut i en bunker der det lagres kreosotimpregnert jernbanesviller.

Assisterende pressetalsmann Petter Lindqvist ved Forsvarets overkommando sier at det ikke lagres gjenstander i bunkeren som utgjør noen eksplosjonsfare.

- Brannvesenet begynner å få kontroll på brannen, opplyste han til Dagbladet.no rett før klokka 21.30 i kveld.

- Dette er en liten bunker, som kun brukes av personell som skal skjule beskytte seg mot skyting og artilleri. Bunkeren er på størrelse med et lite kjølerom.

Årsaken til brannen er ikke klar, men en av de militære avdelingene har hatt en øvelse ved bunkersen tidligere i dag.

- Dette blir bare spekulasjoner. Men noe kan ha ligget og ulmet etter at de var der.

Mellom 30 og 40 mennesker som bor i vindretningen øst for flyplassen, er evakuert til kantina på det militære området på Værnes.

Bunkeren er konstruert for å dempe trykk fra eksplosjoner, og det er dermed ikke fri sikt ned i den. Det går snirkete ganger ned til den, og brannvesenet vil slukke brannen ved å stenge oksygentilførselen med sand og jord.

- Det er litt uklart om dette blir en politisak eller ikke. Men hvis vi nedsetter en kommisjon for å undersøke saken, vil en person fra det lokale politiet være med for å se om det har forekommet lovbrudd eller om saken skal politietterforskes, sier assisterende pressetalsmann Petter Lindqvist ved Forsvarets overkommando

Kreosot er et giftig og kreftframkallende tjærestoff som brukes til impregnering av treverk. Det lages ved å koke tjære ut av steinkull, og inneholder kreftframkallende polyaromatiske hydrokarboner.

Stolper og jernbanesviller impregneres med kreosot. Etter impregneringen må overflødig kreosot renne av. Manglende oppsamling gjør at det slippes rett i jorda og sprer seg i jordsmonnet.

Kan vaskes ut i drikkevann, og kan akkumuleres i skjell og fisk. Kreosot nedbrytes langsomt og er vanskelig å fjerne. Som regel må det graves opp og brennes.

KAN HA ULMET: Årsaken til brannen er ikke klar, men en av de militære avdelingene har hatt en øvelse ved bunkersen tidligere i dag. - Dette blir bare spekulasjoner. Men noe kan ha ligget og ulmet etter at de var der, sier assisterende pressetalsmann Petter Lindqvist ved Forsvarets overkommando til Dagbladet.no.
KREOSOT: 50 hustander ble evakuert i et boligområde øst for Værnes lufthavn fredags kveld etter at det begynte å brenne i en militær bunkers med kreosotimpregnerte tresviller. Det ble brukt bulldozer for å dekke til brannen med fuktig jord, siden kreosot er meget giftig.