Krisealarm på Gardermoen

GARDERMOEN (Dagbladet) I 20 minutter satt 104 passasjerer i den røykfylte flykabinen og så redningsmannskapene haste forbi på bakken på utsiden. «Do not panic, stay calm! Do not panic, stay calm!» meldte stressede kabinansatte over høyttaleren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble slått full krisealarm på Gardermoen like før klokka 21.30 i går kveld. Da Sabena-flyet - som kom fra Brussel - skulle lande, oppdaget kapteinen røykutvikling i kabinen.

- Det var ganske ekkelt, sier passasjerene Tom Uhlmann og Yvonne Wartiainen til Dagbladet.

- Flyet stoppet umiddelbart etter landing. Kabinansatte gjentok gang på gang over høyttaleren at vi skulle forholde oss rolig og ikke få panikk. Vi ble sittende der i 20 minutter, sier de.

Tegn til panikk

Flyhavarikommisjonen var seint i går kveld på vei til Gardermoen for å undersøke flyet. Politiet kunne i går kveld ikke slå fast hva som var årsaken til røykutviklingen.

Passasjerene og seks kabinansatte ble evakuert, og alle kom seg uskadd ut av flyet.

- Det ble ikke sett noen åpen flamme i kabinen. Brannvesenet fikk ganske raskt kontroll over situasjonen, sier politibetjent Svein-Erik Bjørndal ved Gardermoen politistasjon.

Ifølge flere Dagbladet snakket med, begynte enkelte passasjerer å føle seg uvel. Det var også tegn til panikk i kabinen.

Dårlig informasjon

- Jeg så folk som ble ganske svette. Noen tok opp genseren og begynte å puste gjennom den. Oksygenmaskene falt nemlig ikke ned. Vi fikk svært dårlig informasjon. Alle lurte på hva som skjedde. Vi fikk heller ikke noe informasjon da vi endelig - etter å ha ventet i en buss i 20 minutter - kom til ankomsthallen, forteller passasjer Ane Køber Guldvik.

Politibetjent Svein-Erik Bjørndal sier til Dagbladet at en mulig årsak til røykutviklingen kan være damputvikling i forbindelse med airconditionanlegget om bord i flyet.