GJELDSKRISE: Hellas har opparbeidet seg en gjeld som utgjør omkring 115 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Mangel på åpenhet og utbredt offentlig korrupsjon får skylda får landets økonomiske uføre. Bilde viser Hellas statsminister George Papandreou. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
GJELDSKRISE: Hellas har opparbeidet seg en gjeld som utgjør omkring 115 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Mangel på åpenhet og utbredt offentlig korrupsjon får skylda får landets økonomiske uføre. Bilde viser Hellas statsminister George Papandreou. Foto: AP PHOTO/SCANPIXVis mer

Kriseavtale på plass i Hellas

EU og IMF sørger for at landet ikke går konkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Hellas statsminister George Papandreou bekrefter at Hellas har inngått en avtale med EU og IMF for å unngå konkurs, melder NTB.

Hellas vil måtte gjøre «store ofre» for å få hjelpen som de store lånene fra EU og IMF innebærer, sa Papandreou, som bekreftet låneavtalen på et regjeringsmøte i Aten i formiddag.

Avtalen har en størrelse tilsvarende nærmere 1 000 milliarder norske kroner, eller rundt et norsk statsbudsjett, fordelt over tre år.

Erklæringen var ventet, og har vært varslet av anonyme regjeringskilder i et par dager.

Eurosonens finansministre møtes i Brussel i dag for å bekrefte avtalen.

Øker pensjonsalderenGårsdagens fredelige 1.mai-demonstrasjonene ble forvandlet til voldelige sammenstøt i Hellas' to største byer, der deltakerne protesterte mot de foreslåtte innsparingstiltakene.

Pensjonsalderen skal blant annet heves fra 53 til 67 år og skattenivået økes.

Lønnsveksten fryses de neste tre årene og ansatte i offentlig sektor må regne med lønnskutt.

- Handler om å overlevePå nåværende tidspunkt er Hellas helt avhengig av hjelpen fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) for å komme seg på beina igjen.

- Dagens høyeste prioritet er at vår nasjon overlever. Det er den røde tråden, sa landets statsminister George Papandreou under et regjeringsmøte på fredag, ifølge The Guardian.

- De økonomiske tiltakene vi nå må gjennomføre er nødvendige for å beskytte vårt land, vår framtid og for at vi skal komme oss på beina igjen.