Krisefredag på børsen

Oljeprisen stuper og Oslo Børs er på sitt laveste nivå siden 2004.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg hovedindeksen på Oslo Børs her.

(Dagbladet.no): Det er ingen god fredagsstemning på Oslo Børs. Hovedindeksen falt kraftig fra start og like før klokka 12 var den ned hele 9,5 prosent til 221 poeng. Den er nå på sitt laveste nivå i år og vi må helt tilbake til 2004 for å finne en dag da børsen var lavere, ifølge NRKs oversikt.

Flere store selskaper stuper på børsen i dag. Frontline faller 15,2 prosent, Yara er ned 11,7 prosent, DnBNor er ned 13 prosent og Aker Solutions faller 18,5 prosent.  

Prisen halvert

Prisen på et fat nordsjøolje er nede i så lite som 62 dollar og dette har kraftig innvirkning på råvaredominerte Oslo Børs.

I dag bestemte OPEC at de kutter produksjonen av råolje med 1,5 millioner fat per dag. Organisasjonen for oljeeksporterende land vedtok produksjonskuttet som vente på sitt ekstraordinære møte i hovedkvarteret i Wien i dag, melder NTB.

Prisen på råolje er mer enn halvert de siste månedene på grunn av den globale finanskrisen og OPEC-landene håper produksjonskuttet vil reversere denne utviklingen.

40 prosent av produksjonen

MEKTIGE MENN: Oljeminister i Qatar, Abdullah bin Hamad Al Attiyah (t.h.) og hans kollega fra Forente Arabiske Emirater Mohamed bin Dhaen Al Hamli ankommer det ekstraordinære OPEC-møtet i Wien. Foto: Scanpix
MEKTIGE MENN: Oljeminister i Qatar, Abdullah bin Hamad Al Attiyah (t.h.) og hans kollega fra Forente Arabiske Emirater Mohamed bin Dhaen Al Hamli ankommer det ekstraordinære OPEC-møtet i Wien. Foto: Scanpix Vis mer

Oljeprisen nådde toppen i juli i år, da et fat amerikansk råolje kostet over 147 dollar fatet. Før OPEC-vedtaket ble kjent fredag formiddag, var prisen 67 dollar per fat, mens et fat nordsjøolje ble omsatt for 62 dollar. Straks nyheten kom, falt imidlertid prisene med vel 4 dollar.

OPEC, som før fredagens vedtak hadde et produksjonsvolum på 28,8 millioner fat per dag, står for om lag 40 prosent av verdens oljeproduksjon.

Innad i OPEC har det vært stor uenighet om hvor stort kuttet burde være og vestlige land har vært spent på avgjørelsen. Den britiske statsministeren Gordon Brown sa nylig at et produksjonskutt for å drive oljeprisene oppover ville være «skandaløst» i tider da ledende økonomier står foran en resesjon.