Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

New Zealand:

Krisehjelp med frisk hud til vulkanofre

Flere personer er døde og 30 på sykehus med kritiske brannskader og pustemaskin.

UTBRUDD: I underkant av 50 personer befant seg i nærheten av vulkanen White Island da et vulkanutbrudd startet natt til mandag. Flere personer er skadd. Video: Michael Schade. Foto: GeoNet/GNS Science. Vis mer

Mens faren øker for nye vulkanutbrudd på dødsøya Whakaari White Island på nordspissen av New Zealand, er medisinsk krisehjelp på vei til sykehus med brannskadde rundt om kring i landet.

Helsemyndighetene i New Zealand opplyste onsdag at 1,2 millioner kvadratcentimeter frisk hud er på vei fra USA til behandlingen av de mange kritiske og hardt brannskadde turistene, melder Sky News.

Det geologiske instituttet på New Zealand, som har ansvaret for kameraovervåkningen på vulkanøya, har av hensyn til skadde og pårørende etter naturkatastrofene stoppet offentliggjøring av bilder fra selve utbruddet.

PLUTSELIG: En av vulkanturistene på tur til White Island tok dette bildet fra båt av utbruddet fra vulkanen mandag. Foto: Lillani Hopkins, AP/NTB Scanpix.
PLUTSELIG: En av vulkanturistene på tur til White Island tok dette bildet fra båt av utbruddet fra vulkanen mandag. Foto: Lillani Hopkins, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Instituttet har også blokkert livekamera-sendingene av ny damp og røyk fra vulkankrateret.

I alt 47 turister og guider var på utflukt til den ubebodde øya rett nord for storbyen Auckland da vulkanutbruddet kom brått natt til mandag norsk tid.

Status onsdag er seks bekreftede døde, åtte som er igjen på øya og antas omkommet - og 30 på sykehus.

Bare tre av de 47 kom seg unna vulkanutbruddet uten fysiske skader.

Onsdag advarer geologer på New Zealand om økt risko for nye vulkanutbrudd på White Island.

Tirsdag sa ekspertene at det er mellom 30 og 50 prosent fare for nye utbrudd når som helst. Onsdag lokal tid har faren økt til mellom 40 og 60 prosent. Derfor er det uaktuelt å sende ut letemannskap etter de åtte som antas omkommet, skriver New Zealand Herald.

Krisehjelpen fra USA er på 120 kvadratmeter hud til transplantasjon omregnet til større måleenhet.

En menneskekropp er dekket av to kvadratmeter hud i tre lag, iføløge faglige oppslagsverk.

Helsepersonell i redningsaksjonen beskriver dramatiske brannskader med referanse til atomkatastrofen i Tsjernobyl.

Sykehusene på New Zealand melder om flere pasienter med 95 prosent brannskader fra det gloheite askenedfallet etter vulkanutbruddet.

I gjennomsnitt har pasientene 40-50 prosent brannskade.

Gass og gloheit aske

22 av de 30 pasientene trenger hjelp av pustemaskin etter hals- og lungeskader av aske og gass.

Onsdag hentet miltærfly fra Australia hjem de første pasientene til New Zealands naboland for å avhjelpe situasjonen på brannskadeavdelingene der.

Få av dagsgjestene på vulkanøya hadde ID-papirer på seg. Tre dager etter utbruddet jobber leger fortsatt med å få bekreftet identiteten til pasientene. Etterlysninger og vitneforklaringer har brakt ID-jobben noen skritt videre.

Pårørende og politi har gått ut med navnene på fem av dødsofrene som er hentet inn til Auckland.

Bryllupsreise

Det første offentlig kjente dødsofferet er Hayden Marshall-Inman, en rutinert guide som var på vulkanøya med turfølge. Mor (47) og datter (20) fra den australske delstaten Queensland er to andre ofre pluss en far fra Australia.

Hans 15 år gamle datter er en av de åtte savnede på øya.

Familien til et nygift par fra Virginia i USA har gått ut med at paret på bryllupsreise er blant de skadde. Matthew Urey har 80 prosent brannskader, kona Lauren Urey 25 prosent.

Myndighetene på New Zealand opererer med en liste på nasjonaliteten til de 47 som var på White Island da vulkanutbruddet skjedde.

Noen er ennå ikke bekreftet: Australia 24, USA 9, Tyskland 4, Kina 2, Storbritannia 2, Malaysia 1.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media