Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisehjelp til barna

Alle landets skoler og barnehager har mottatt veiledninger om hvordan inntrykkene etter flomkatastrofen skal bearbeides.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veiledningene er utarbeidet av psykiaterne Magne Raundalen og Atle Dyregrov ved Senter for Krisepsykologi. Her gis konkrete råd om hvordan barn i alle aldersgrupper kan følges opp.

Møteplass

-  Skolen er en velegnet møteplass for å ta ut sorg og markere noe i fellesskap. Det er en av de viktigste møteplassene vi har, sier utdanningsminister Kristin Clemet.

-  Vi vet av erfaring at barn trenger å få snakket om å stille spørsmål til så voldsomme inntrykk som de har fått nå. Mange barn er rammet, og familier har gått bort. Pulter vil stå tomme, og det er kanskje lærere som ikke kommer på skolen. Vi oppfordrer skolene til å bruke tid på å la barna bearbeide dette, sier Clemet. Barne- og familieminister Laila Dåvøy retter samme oppfordring til landets barnehager.

I de siste dagene har mange barn sett sterke bilder fra katastrofen. Clemet mener skolen må bruke dagene som kommer til å forklare katastrofen for barna.

-  Noen barn tror bølgen kommer om og om igjen fordi det går så mange dager på rad på TV. Fokuset i skolene i dagene som kommer, bør være å få barna til å forstå hva som har skjedd, sier Clemet. Hun understreker at barna må få lov til å leke og være glade, også.

De minste barna kan ha fått med seg mye av det som har skjedd gjennom TV og aviser. Psykologene anbefaler derfor foreldre og barnehageansatte å ikke late som ingenting.

-  Vær rolig

-  Barn er spesialister på å lese voksnes ansikt. Ofte kan foreldrenes uttrykk avgjøre barnas følelse av trygghet. Foreldrene anbefales å prøve å unngå å gråte når det forteller barna om det som har skjedd, sier Raundalen og Dyregrov. De tror det kan det være lurt å øve seg på det man skal si, slik at det blir lettere å forholde seg rolig. 

•Voksne kan finne råd på nettsida www.krisepsyk.no.

Her er Magne Raundalen og Atle Dyregrovs konkrete råd om hva du kan si til barna.


Barn under tre år: 
Ikke si noe spesielt hvis barnet ikke svarer på invitasjonen til å snakke om det de har sett i nyhetene. Psykologene har satt tre år som nedre grense for å fortelle at et barn i barnehagen er død. De minste barna har bare vage forestillinger om hva ordet død betyr. De anbefaler heller å fortelle at hun/hun er borte og ikke kommer tilbake, uten å utdype det nærmere.

3- 4 år: Her anbefales det å være noe mer direkte. Fortell litt om det som har skjedd når du har barnas oppmerksomhet. At det har hendt noe i et land langt borte. Det kom en stor bølge og ødela husene til dem som bor der. Nå samler vi inn penger for å hjelpe.

4- 5 år: Her kan man fortelle det samme, men også innlede med å la barna selv fortelle om det de selv har hørt og sett. Du kan også fortelle at norske turister kan ha druknet, men vektlegge hjelpearbeidet.

5- 6 år: Femåringene forstår mye, f.eks. hva hjelpearbeid er. Femåringene som psykologene snakket med, fulgte interessert med på utfylling av bankgiro til Røde Kors. Det kan være en fin måte å avslutte samtalen om katastrofen på.

1.- 3. klasse: Gi enkle forklaringer som gjør at de får en viss forståelse av årsaken til flodbølgen. Gi også begrunnede forsikringer om at det samme ikke kan hende dem her.

4.- 6. klasse: Fortell konkret om årsaken til bølgen, og hvorfor det ikke kan skje her. Seinere kan du følge opp med å la barna fortelle om sine inntrykk.

7.- 10. klasse: Mange vil kjenne til noen som er rammet av flodbølgen. De kan også reagere sterkere enn de yngre fordi de ser katastrofens omgang. Det er viktig å samtale om personlige opplevelser og refleksjoner over det som har hendt.

TRØSTER: En kvinne gir trøst til sitt barn på Sri Lanka.
GIR RÅD: Atle Dyregrov.
GIR RÅD: Magne Raundalen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media