Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronakrise

Kriseloven blir én måned og snus på hodet

Det går mot enighet om kriseloven, men varigheten blir ikke seks måneder, som regjeringen ønsket. I tillegg blir loven snudd på hodet. Fullmakten til Erna Solberg blir ikke generell.

NY LOV: Stortinget og regjeringen har blitt enige om den såkalte kriseloven. - Stortinget har tatt makten tilbake, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Video: Jostein Sletten / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

Spillereglene i norsk demokrati blir nå midlertidig endret.

Etter lange forhandlinger i går kveld og i dag er opposisjonen nå enig med regjeringen om utformingen av kriseloven som gir regjering utvidede fullmakter overfor Stortinget i møte med coronakrisa.

- Dette er en lovtekst om samarbeid mellom regjering og storting som grunnloven tillater, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Innstillingen er enstemmig fra coronakomiteen. Men den nye kriseloven strammes betydelig fra det regjeringen ønsker. Varigheten blir kortere og bruksområdet blir spesifikt, ikke generelt.

- Regjeringens forslag til kriselov samlet ikke flertall, konkluderer Støre.

- Har tatt kontroll

Han presiserer at loven bare skal brukes når ordinær prosess ikke kan brukes.

- Lovens varighet er satt til én måned, bekrefter han.

- Vi forventer at regjeringen nøye tenker gjennom valg av saker, sier Siv Jensen (Frp).

- Stortinget har tatt kontroll. Dette er en radikalt forandret lov. Makten skal til syvende og sist ligge i Stortinget, sier SV-leder Audun Lysbakken.

En lov snudd opp ned

Følg pressekonferansen direkte i DBTV fra klokka 13.40 øverst i artikkelen.

Kilder tett på prosessen fortalte tidligere i dag til Dagbladet at den nye kriseloven får varighet på bare 1 måned.

Det er langt mindre enn regjeringens forslag på 6 måneder.

I tillegg blir loven snudd på hodet, ifølge Støre.

Mens regjeringen ønsket en bred fullmakt med åpne bruksbestemmelser, har Stortinget gått motsatt vei. Regjeringen får nå bred fullmakt på enkelte områder, ikke generelt.

- Jeg er glad for at Stortinget nå parkerer regjeringas forsøk på å tilsidesette viktige demokratiske prinsipper og presse gjennom en lov som ga dem selv vide fullmakter, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

ENIGE: Finaskomiteen på Stortinget er enige om en ny økonomisk krisepakke. Video: Jostein Sletten Vis mer

Jurister klager

Enigheten kommer etter at en rekke jurister, deriblant Høyre-medlem John Christian Elden, har gitt uttrykk for sterk skepsis til loven i Dagbladet.

- Jeg er bekymret for tilsidesettelsen av lovverk, maktfordeling og prosedyrer som demokratiene har utviklet siden 1700 tallet, før det er strengt nødvendig, forklarer Elden.

Formålet med loven er å gi regjeringen vide fullmakter for å sikre at nye krisetiltak kan settes i verk raskt. Lovforslaget har nå vært ute på en minihøring blant juridiske ekspertmiljøer.

- Stortinget forkaster nå regjeringas forslag til fullmaktslov, og forslaget som behandles i dag imøtekommer innvendingene som har blitt reist av mange juridiske eksperter og andre de siste dagene, fortsetter Moxnes.

Jussprofessor Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen er ekspert på menneskerettigheter og leder av Den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling, ICJ-Norge.

Også han har vært svært kritisk til lovforslaget. Han har hevdet at stortingsrepresentantene i praksis abdiserer når loven vedtas.

Hele Norges coronakart