Krisemåling for MDG

MDG gjør sin dårligste Ipsos-måling siden 2013 og vil falle helt ut av Stortinget dersom Dagbladets måling slår til.

UTE: Partileder Une Bastholm faller ut av Stortinget og heller ikke Lan Marie Berg kommer inn fra Oslo på Dagbladets januarmåling. Foto: Heiko Junge / NTB
UTE: Partileder Une Bastholm faller ut av Stortinget og heller ikke Lan Marie Berg kommer inn fra Oslo på Dagbladets januarmåling. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

- Det er aldri artig å se slike tall, sier MDG-leder Une Bastholm om 1,8 prosent på Dagbladets januarmåling.

Feilmarginen er 1,4 prosent for MDG på målingen, noe som vil si at partiet maksimalt kan justeres opp til 3,2 prosent.

Une Bastholm representerer i dag MDG på Stortinget fra Oslo, men stiller til valg i Akershus til høsten. Men selv mandatet fra Oslo, som er antatt å være sikkert, forsvinner med denne målingen.

Lan Marie Berg stiller på topp i Oslo, byen MDG har vært med å styre de siste fem og et halvt åra.

Tror på sperregrensen

Dagbladets januarmåling skiller seg både ut fra målinger fra andre institutter den siste tida og Ipsos-målingene det siste året.

- Snittet har i lang tid vært 4,1 prosent. Vi har ligget over sperregrensen på gjennomsnittet av målingene siden april 2019. Jeg tro det bedre representerer der vi er nå, sier Bastholm.

Bastholm får støtte fra valgforsker Jørgen Bølstad ved UiO.

- MDG får i denne målingen et av de dårligste tallene de har fått de siste fire åra, og jeg vil tro dette til dels er tilfeldig. På de to forrige nasjonale målingene – fra InFact og Sentio – gjorde MDG det uvanlig godt og fikk rundt 6 prosent, sier Bølstad som tror fasiten ligger et sted imellom – på rundt 4 prosent.

Klimakrisen

På spørsmål fra Dagbladet om folk har sluttet å tenke på klimakrisen når vi står midt i en pandemi, svarer Bastholm følgende:

- Det kunne vært en naturlig slutning, men vi ser ikke tall over tid som tyder på det. Vi lå veldig sterkt i sommer, rett etter at vi hadde hatt de sterkeste tiltakene i fredstid. Vi ser også at klima og miljø har vært den saken som flest velgere har nevnt som den viktigste saken for dem.

- Jeg tar ikke tillit fra velgerne for gitt, men det virker som vi har stabilisert oss like over sperregrensa, så jeg er optimist, sier hun.

Maria Rosness i Ipsos opplyser at MDG ikke er blitt målt lavere siden mai 2013.

- I 2020 var de over sperregrensen på 8 av 11 målinger, og har ikke vært under 3 prosent siden november 2018, sier Rosness.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer