Krisemåling

Kristelig Folkeparti har ikke hatt lavere oppslutning på sju år - og er nå mindre enn Senterpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap går mest fram og SV mest tilbake på Dagbladets partibarometer for november. Men dramatikken skjer i KrF som er nede på et nytt lavmål: Bare 5,9 prosent sier de vil stemme KrF. Oppslutningen om statsminister Kjell Magne Bondeviks parti har ikke vært lavere siden 1995.

 • Arbeiderpartiet går fram hele 4,9 prosentpoeng til 24,2. Det er nesten ett år siden partiet hadde liknende oppslutning.
 • SV som i forrige måling var jevnstort med Høyre, opplever velgerflukt til Ap, og har falt hele 3,7 prosentpoeng.
 • Frp får en tilbakegang på 3,5 prosentpoeng til 29 prosent.

  Intervjuene ble gjennomført fra tirsdag til fredag i forrige uke, og datainnsamlingen var ferdig før budsjettavtalen forelå fredag kveld. Målingen har derfor ikke fanget opp en eventuell «goodwill» for Frp og regjeringspartiene etter fredag kveld.

  Ulempe


  Men mye tyder på at perioden med statsbudsjettforhandlingene har vært mer til ulempe enn til fordel for regjeringspartiene med tanke på partioppslutningen. Høyre klarer seg riktignok bra sammenliknet med forrige måling, men KrFs nedtur bare fortsetter.

  En stor andel av KrFs tidligere velgere gjør som tvileren Thomas. De har satt seg på gjerdet og oppgir nå at de ikke vet hva de vil stemme. Storparten av partiets synkende oppslutning skyldes denne «vet ikke»-gruppa, som stadig blir større.

  I høst har også stadig flere tidligere KrF-velgere oppgitt Frp som sin nåværende partipreferanse. I novembermålingen er det en relativt stor andel tidligere KrF-velgere som melder en slik overgang.

  Statsviter Håkon Kavli i MMI ser en del av disse som «proteststemmer» i forbindelse med statsbudsjettet.

  Om årsakene til Ap's markante framgang, trekker Kavli fram tre hovedforklaringer siden forrige måling:

  - Ap's landsmøte med avklaring av lederrollene, Ap's forhandlinger med regjeringspartiene om statsbudsjettet, og at partiet la fram sitt alternative statsbudsjett samme uke som målingen ble foretatt.

  Stemmer fra SV


  Velgerbevegelsene mellom Ap og SV går for første gang i høst klart i Ap's favør. Ap har vunnet tilbake stemmer fra SV denne måneden.

  Som en kuriositet kan nevnes at hvis denne målingen hadde vært valgresultatet, ville det vært flertall for en regjering av Ap, SV, KrF og Sp.

  Nærmere Ap


  Forskningsleder Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning sier dette om dagens måling:

  - Ved valget i fjor høst fikk KrF et visst tilsig av tidligere Høyre- og Frp-velgere. Disse synes å ha vendt tilbake. Dagens måling bekrefter tidligere undersøkelser som viser at hovedtyngden av KrFs velgere ligger forholdsvis nær Ap, særlig i spørsmål om økonomisk utjevning og fordeling.

  Aardal viser ellers til at KrF også tidligere har vært i regjeringssamarbeid med Høyre uten at det har skapt store vansker.

  - Men denne regjeringens avhengighet av Frp synes vanskeligere å fordøye.

  Ap's framgang på målingen kan ifølge Aardal skyldes at partiet så å si «tjener på» tendensen til økende arbeidsløshet.

5,9 PROSENT: Valgerd Svarstad Haugland og Kjell Magne Bondevik fortviler over at KrF nå bare har 5,9 prosents oppslutning.