Krisemøte etter feil

Sametinget har kalt inn til hastemøte med Valgdirektoratet og Skatteetaten etter at det ble avdekket feil og mangler med valgmanntallet.

AVDEKKET FEIL: Sametinget oppdaget feil og mangler i et historisk stort omfang. Foto: Heiko Junge / NTB
AVDEKKET FEIL: Sametinget oppdaget feil og mangler i et historisk stort omfang. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er feil i et omfang vi aldri tidligere har opplevd. Det er alvorlig for sametingsvalget og omdømmet vårt. Velgerne skal kunne stole på oss, sier plenumsleder Tom Sottinen (Ap) i Sametinget til NTB.

- Vi forventer at dette blir ryddet opp i. Vi har god tro på at det skal la seg løse innen valgdagen, det er derfor vi kaller inn til et hastemøte, sier Sottinen.

Han opplyser at det blir krisemøter fra klokken 09.00 onsdag.

Rutinekontroll

Det er blitt oppdaget at nærmere 260 personer som ble innmeldt mellom 2019 og 2021 nå ikke er å finne i valgmanntallet. Det er i tillegg blitt meldt om nye feil den siste tiden.

Feilene ble oppdaget i en rutinekontroll i sommer.

- De feilene som nå blir rapportert til oss gjør at vi må ta et avklaringsmøte fortest mulig med både Valgdirektoratet og Skatteetaten i morgen tidlig og feilen ligger ikke hos Sametinget eller i våre systemer, sier sametingsdirektør Inger Marita Eira-Åhren.

AVBRYTER: Under partilededebatten i Arendal, avbryter NRK-programleder Fredrik Solvang MDG-leder Une Bastholm, og trekker inn en upublisert, omdiskutert rapport. Video: NRK Vis mer

Hun forsikrer at ingen stemmer skal forkastes, og at alle skal få mulighet til å stemme ved årets sametingsvalg.

- Sametinget kan ikke akseptere situasjonen og dette må ryddes fortest mulig opp i av de som er ansvarlig for rotet som har oppstått, sier Eira-Åhren.

Valgdirektoratet opplyser til NTB at de vil avvente hastemøtet med Sametinget før de konkluderer om hva de kan gjøre i saken.

Sametingsvalget er i likhet med stortingsvalget 13. september.

- Må finne løsninger

Det er Skatteetaten som har ansvaret for utarbeidelsen av selve valgmanntallet, mens Valgdirektoratet står for driften av valgsystemet.

- De må finne løsninger allerede i morgen om hvordan utfordringene blir løst fortest mulig, sier Eira-Åhren.

Ifølge sametingsdirektøren har ikke Sametinget tilgang til systemene der de kan rette opp dette.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal delta på hastemøtet om feil i sametingsmanntallet onsdag. Feilen vil ikke påvirke valget, mener departementet.

- Sametinget er øverste valgmyndighet for sametingsvalget. Vi har takket ja til å delta i et møte i morgen der vi skal se på utfordringer med manntallet til sametingsvalget. Vi vil gjøre det vi kan for å hjelpe sametinget med å løse dette, sier avdelingsdirektør Siri Dolven i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- Velgere som skal stemme ved Sametingsvalget, avgir stemme på vanlig måte. Stemmene ligger i en konvolutt og kan kontrolleres mot manntallet. Dette vil derfor ikke påvirke valgresultatet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer