KRISE: Egyptiske kristne støtte sammen med soldater og opprørspoliti i Kairo søndag. Minst 24 personer skal ha blitt drept i kampene, ifølge egyptiske myndigheter. Foto: REUTERS / Mohamed Abd El-Ghany / SCANPIX
KRISE: Egyptiske kristne støtte sammen med soldater og opprørspoliti i Kairo søndag. Minst 24 personer skal ha blitt drept i kampene, ifølge egyptiske myndigheter. Foto: REUTERS / Mohamed Abd El-Ghany / SCANPIXVis mer

Krisemøte etter kraftige sammenstøt i Kairo

Egyptiske ledere er innkalt til krisemøte etter de voldsomme urolighetene i Kairo der minst 24 mennesker ble drept og over 200 såret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til mandag ble det innført portforbud i deler av den egyptiske hovedstaden på grunn av kampene mellom koptiske kristne og sikkerhetsstyrker søndag.

Sammenstøtene var de mest voldelige siden opptøyene som førte til at president Hosni Mubarak måtte gå av i februar. Uroen kaster skygger over forberedelsene til valget på nasjonalforsamling som etter planen skal starte 28. november.

- Disse hendelsene har satt oss tilbake i stedet for å bringe oss framover for å bygge opp en moderne stat basert på et sunt demokrati, sa statsminister Essam Sharaf og oppfordret både kristne og muslimer til å avstå fra det han omtaler som oppvigleri.

Dødstall stiger Mandag morgen hadde situasjonen i Kairos gater roet seg, og senere samme dag skal egyptiske ledere møtes for å diskutere sammenstøtene.

- Det viktigste nå er å få kontroll over situasjonen, finne en vei framover og komme fram til nødvendige tiltak for å unngå at det utvikler seg videre, sier talsmann for overgangsregjeringen Mohamed Hegazy.

Også muslimske og kristne ledere skal møtes til samtaler om konflikten, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Uroen startet da hundrevis av koptiske kristne tok til gatene søndag for å demonstrere etter at en kirke i Aswan-provinsen brant ned i forrige uke.

TV-bilder viste at demonstranter satte fyr på militære kjøretøyer og kastet bensinbomber mot sikkerhetsstyrker. Soldater åpnet ild mot demonstrantene, og det store flertallet av de drepte skal ha vært sivile.

Ifølge enkelte kilder skal fem av de drepte ha blitt påkjørt av et militærkjøretøy, men de fleste ofrene ifølge sykehuskilder hadde skuddskader.

Utenfor sykehus Det egyptiske helsedepartementet opplyser at dødstallet har steget til 24, og at 213 personer er såret. Det ble imidlertid ikke opplyst hvor mange av dem som var demonstranter og hvor mange som var soldater.

Natt til mandag fortsatte uroen utenfor et sykehus der mange av de sårede ble behandlet.

- Gud er med oss, Kristus er med oss. De ønsker at staten skal være islamsk, men vi kommer ikke til å dra noe sted, sa en av de koptiske demonstrantene.

Også muslimske ungdommer møtte opp utenfor sykehuset og ropte slagord som «islamsk, islamsk» til de koptiske kristne som befant seg i området.

Det ble også kastet stein og kom til håndgemeng mellom de to gruppene, opplyser øyenvitner.

Økt spenning Egypts overgangsregjering var raskt ute med å oppfordre til ro.

- De eneste som drar nytte av disse voldshandlingene, er fiendene av januarrevolusjonen og det egyptiske folk, både muslimer og kristne, skrev statsminister Sharaf på sin Facebook-side.

Spenningen mellom kristne og muslimer har økt etter opprøret i februar. Demonstrasjonene søndag bunner i at flere kristne, som utgjør rundt ti prosent av Egypts 80 millioner innbyggere, anklager muslimske ekstremister for å ha ødelagt kirken i Aswan. De krever at provinsguvernøren skal miste jobben for ikke å ha beskyttet bygningen.

NTB