<strong>PÅ HVER SIN SIDE:</strong> KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad og leder Knut Arild Hareide har ulikt syn på om partiet skal inngå regjeringssamareid til venstre eller høyre. Her fra ekstraordinært fylkesårsmøte i Hordaland KrF i helga.
Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
PÅ HVER SIN SIDE: KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad og leder Knut Arild Hareide har ulikt syn på om partiet skal inngå regjeringssamareid til venstre eller høyre. Her fra ekstraordinært fylkesårsmøte i Hordaland KrF i helga. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer

Krisemøte etter krav om flere røde KrF-delegater: Ingen endring

KrFs delegater i Rogaland samlet seg til krisemøte etter krav om flere røde delegater, men sammensetningen står fast. Knut Arild Hareide sier han ikke visste noe om dette, og vil ikke blande seg inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NITTEDAL/OSLO (Dagbladet): - Jeg var ikke kjent med det som skjer i Rogaland. Jeg visste ikke det var et møte der i kveld, det har jeg bare fått med meg via media, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

SISTE: Ingen endring - nederlag for Hareide

Geir Sigbjørn Toskedal, en av de blå Rogalands-delegatene, opplyser til Dagbladet klokka 20.50 at ingenting endres i sammensetningen som følge av møtet mellom de i alt 16 delegatene. Det er altså fremdeles 15 blå og 1 rød delegat som sendes til landsmøtet i helga.

- Sammensetningen er som demokratisk vedtatt på fylkesårsmøtet, sier han.

- Ingen av delegatene har endret standpunkt, opplyser Mirjam Ydstebø, også hun tilhenger av et regjeringssamarbeid med Høyre, Venstre og Frp, til Dagbladet.

Det ble nederlag for Hareide i Oslo, som sender fire blå og tre røde delegater til landsmøtet. Også fra Vestfold sendes fire blå og tre røde, mens det blir fire blå og fem røde fra Akershus, som var et bedre resulat enn nestleder Kjell Ingolf Ropstad hadde regnet med.

Med kveldens resultat trenger Ropstad-leiren bare én Østfold-delegat i morgen for å få flertall for sin blå regjeringsløsning.

Han er i 20-tida på vei fra fylkesårsmøtet i Akershus til fylkesårsmøtet i Oslo, der kampen i dag står om delegater til KrFs landsmøte fredag. Der skal partiet avgjøre om de vil søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp eller med dagens regjering.

Samtidig pågår det et annet møte i Rogaland. De 16 delegatene fra Rogaland KrF er samlet til telefonmøte nå i kveld, ifølge NTB.

Rogalands fylkesmøte er det eneste av fylkesmøtene som ikke valgte en representativ delegasjon til landsmøtet. 15 av de 16 delegatene støtter et regjeringssamarbeid med høyresiden, mens de som vil forhandle med Ap og Sp, bare fikk én delegat, til tross for at de utgjorde rundt 30 prosent av møtet.

Delegatene fra Rogaland diskuterer en e-post som ble sendt søndag kveld, signert fem av de røde delegatene som ble vraket på fylkesårsmøtet.

I brevet ber de om at fire «blå» delegater byttes ut med fire «røde».

DIREKTE: KrFs delegatutvelgelse fra Oslo. Partileder Knut Arild Hariede vil være til stede. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer

Vil ikke blande seg

- Er det fornuftig med slike løsninger som foreslås, som at noen av de blå delegatene ikke møter, eller stemmer rødt?

- Jeg hadde naturlig nok ønsket meg flere delegater, men de delegatene som er valgt fra Rogaland, er legitimt valgt. Jeg har ikke tenkt å legge meg opp i den diskusjonen i Rogaland, sier Hareide til Dagbladet.

På spørsmål om det ikke er rart at delegatene i Rogaland - som er valgt på en helt annen måte enn i resten av landet - kan avgjøre retningsvalget, gjentar han dette.

- De er legitimt valgt. De er valgt på sin måte. Ønsker Rogaland å gjøre endringer, så er det KrF Rogaland som må gjøre dem. Det kommer ikke til å komme noen føringer på det fra meg, sier Hareide.

- Blir sikkert strid

Heller ikke nestleder Kjell Ingolf Ropstad - som i motsetning til Hareide ønsker et blått samarbeid - vil ha noen mening om dette.

- Dette må de håndtere i Rogaland. Det er de suverene på. Vi har valgt ikke å blande oss opp i det, men har vært tydelig på at delegatene i størst mulig grad bør gjenspeile fylkeslagene sine. Så er de suverene til å fatte sine valg og avgjørelser selv, sier han.

- Delegatene i Rogaland er valgt på en helt annen måte enn i resten av landet. Er det ikke problematisk at disse vil bli avgjørende?

- De er legitimt valgt på et demokratisk årsmøte. Jeg ser at det er strid også om KrFUs delegater og KrF Kvinners delegater. Det blir sikkert strid om dette, men det må de løse selv, sier Ropstad.

31 gjenstår

I dag - fire dager før det hele skal avgjøres på partiets ekstraordinære landsmøte - gjenstår bare 31 delegater for fordeling.

Det skal skje på fylkesårsmøtene til Akershus, Oslo og Vestfold i dag, og til slutt Østfold i morgen.

Knut Arild Hareides alternativ har tatt innpå høyresidens alternativ i helga, men det er høyresiden som ligger best an etter at 159 av de 190 delegatene er klare.

Tar en med delegatene som først og fremst vil fortsette i opposisjon, men som vil stemme blått hvis de må velge, har Ropstad-siden 83 av de avklarte delegatene, mot Hareides 75.

Ifølge Ropstad trenger hans side 13 delegater på de fire siste møtene, så er flertallet sikret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer