Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisemøte for å unngå blodbad

Opposisjonen krevde nyvalg da Ukrainas erkerivaler møttes ansikt til ansikt i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):Ukrainas avtroppende president Leonid Kutsjma innkalte i kveld til et forhandlingsmøte mellom statsminister Viktor Janukovitsj og opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko i Kiev.

Møtet var et forsøk på å komme fram til en løsning som de to erkerivalene kan gå med på.

Etter tre timers forhandlinger var det klart at de ikke kom fram til en endelig løsning, men at «de gjorde framskritt».

Partene er så langt enige om å sette ned ei arbeidsgruppe for å løse striden, og de står samlet i å avvise all bruk av vold, melder AP.

Vil ha omvalg

Rundt meklingsbordet satt også EUs utenrikspolitiske talsmann Javier Solana, Polens president Aleksander Kwasniewski, Litauens president Valdas Adamkus, og lederen i den russiske Statsdumaen, Boris Gryzlov.

Målet med kveldens møte var å komme fram til en fredelig løsning på valgkaoset som har herjet Ukraina siden presidentvalget forrige søndag. Blant forslagene var både en omtelling av stemmer, og å utlyse et nytt valg.

Kutsjma ville ikke kommentere detaljer i forhandlingene, men ifølge AP var det omvalg som sto på agendaen.

image: Krisemøte for å unngå blodbad

Jusjtsjenko sa etter møtet at han hadde avvist et forslag fra Janukovitsj om å bringe påstandene om juks inn for retten, og krevde ifølge NTB i stedet nyvalg.

- Vi vil bare føre samtaler om å holde nyvalg, sa han til titusener av tilhengere som hadde samlet seg på Uavhengighetsplassen i Kiev.

Massedemo

I Kievs gater stiger temperaturen. For femte dag på rad marsjerer hundre tusener i protest mot valget og den sittende presidenten, som har godkjent statsminister Janukovitsj som sin etterfølger.

De har fått tydelig støtte fra mange politifolk med oransje armbånd rundt overarmen - et tegn på at de tar opposisjonens parti.

Jusjtsjenkos tilhengere omringer nå regjeringsbygninger i sentrum av hovedstaden, og statsminster Janukovitsj anklager opposisjonen for å planlegge statskupp.

I en tale til sine tilhengere oppfordret han til å gjøre alt for å hindre kupp. Janukovitsj bedyret i samme slengen at han ikke vil bli president dersom det vil føre til blodbad.

- Kjære venner! Sammen må vi gjøre alt for å hindre et kupp i Ukraina. Jeg tror på vår styrke, jeg tror på loven.

Stadig flere av Janukovitsjs tilhengere kommer med tog til hovedstaden, og opprørspoliti har tatt oppstilling i Kievs gater for å hindre gateslag.

- Ro dere ned

President Kutsjma har også prøvd å roe ned folket. Han oppfordrer opposisjonen til å avslutte demontrasjonene i sentrum - blant annet utenfor boligen hans.

- Ro dere ned. Jo før denne såkalte revolusjonen blir avsluttet, jo bedre vil det være for folket, sa Kutsjma i en tv-tale tidligere i dag.

Ukrainas 48 millioner innbyggere er splittet mellom det russisktalende og russiskortodokse øst, og det europaorienterte og katolske vest. «Valgvinneren» Janukovitsj har bredest støtte i øst, mens opposisjonslederen har sitt nedslagsfelt i vest.

Dersom forhandlinger ikke fører fram, kan den tidligere sovjetrepublikken bli kastet ut i borgerkrig.

Valgfusk

I øyeblikket er det ingen som vet hvem som til slutt vil innta sjefsstolen i Ukraina etter Kutsjma.

Ifølge valgkommisjonen vant den moskva-vennlige statsministeren med 49,46 prosent av stemmene. Dette tilsvarer omtrent en million flere stemmer enn det den vestlig-orienterte Jusjtsjenko fikk.

Resultatet utløste en bølge av protester fra Ukrainas opposisjon, som nekter å anerkjenne valget. Jusjtsjenkos tilhengere hevder at valget var preget av fusk fra ende til annen, og mener seieren tilhører ham.

De får støtte av utenlandske observatører, som har registrert en rekke feil. Blant annet at Janukovitsj - som støttes av den avtroppende presidenten - har fått uforholdsmessig stor mediedekning, og misbruk av statlige midler. I tillegg til triksing med forhåndsstemmer, trusler i stemmelokaler, og mistenkelig høyt oppmøte i regjeringsvennlige regioner.

Både EU, NATO, europeiske statsledere og USA har varslet at de ikke vil godkjenne valgresultatet. President Bush gjentok i kveld advarselen om at verden følger nøye med på hva myndighetene i Ukraina vil foreta seg.

- Det er rett og slett så mange anklager om valgfusk, at det stiller resultatet i et mistenkelig lys, sa han ifølge AP.

Janukovitsj har på sin side en mektig alliert i Russland.

President Putin har uttrykt sin støtte til statsminsiteren, og i en kommentar til dagens krisemøte uttrykte Russlands utenriksminister bekymring for «vestlige politikeres innblanding».

(Kilder: BBC, Associated Press, Reuters, NTB, Dagbladets tekstarkiv)

HEIER PÅ JUSJTSJENKO: Stadig flere i militæret og politiet gir uttrykk for å støtte opposisjonens presidentkandidat.
I KRISEMØTE I KVELD: Fra venstre Viktor Jusjtsjenko, Aleksander Kwasniewski, Leonid Kutsjma, Valdas Adamkus, Javier Solana, Viktor Janukovitsj, Jan Kubis (generalsekretær i OSSE), Volodymyr Lytvyn og Boris Gryzlov.
MASSEDEMO: I snart ei uke har opposisjonens tilhengere protestert mot valget i Ukraina.
BLE UTROPT TIL VINNER: Statsminister Viktor Janukovitsj.
PROTESTERER: Opposisjonens presidentkandidat Viktor Jusjtsjenko.
HEIER PÅ JANUKOVITSJ: Stadig flere av statsministerens tilhengere har funnet veien til Kiev.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media