Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisemøte i Iraks nasjonalforsamling

For å drøfte hvordan de skal få slutt på volden i Basra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalforsamlingen i Irak har krisemøte fredag for å drøfte hvordan de skal få slutt på volden i oljebyen Basra.

Minst 130 mennesker er drept siden tirsdag, da irakiske sikkerhetsstyrker innledet en offensiv mot Mehdi-militsen til den radikale sjialederen Muqtada al-Sadr i Basra. Volden har også spredd seg til andre byer.

- Vi møtes fredag til et krisemøte for å diskutere situasjonen i Basra og hvordan den skal løses, opplyser nasjonalforsamlingens president Mahmoud Mashadani.

Representanter både fra sunni- og sjiamuslimske partier, og tilhengere av Sadr, vil delta i fredagens krisemøte, sier Mashadani.
- Nedkjempe
Det er uvisst hva nasjonalforsamlingen kan oppnå. Moqtada al-Sadr kom torsdag kveld med et utspill der han oppfordret til en «fredelig og politisk løsning» for å gjøre slutt på kampene mellom militsen hans og regjeringsstyrkene.

Men Iraks statsminister Nuri al-Maliki, støttet av USA, har erklært at militsen skal nedkjempes «til siste slutt», og ga onsdag Sadr-tilhengerne tre dagers frist til å legge ned våpnene. Samtidig har han innført portforbud i store deler av Irak.


Marsjerte
Portforbudet har ikke stoppet Mehdi-militsens aktivitet, og de hadde torsdag kveld fortsatt kontroll over det meste av Basra.

I Bagdad marsjerte titusenvis av tilhengere av Moqtada al-Sadr i gatene med krav om en ny regjering. Stemningen var særlig amper i Sadr-byen nord for Bagdad der flere titall er drept i kamper de siste dagene.

I byen Kut sørøst for Bagdad ble minst 48 mennesker drept og 75 såret i kamper torsdag, og i flere andre byer var maskerte medlemmer av Mehdi-militsen ute i gatene.


Sjiamuslimsk splittelse
Sammenstøtene de siste dagene har splittet Iraks sjiamuslimske majoritet og satt USAs forsøk på å bringe fred og demokrati tilbake.

Den ensidige våpenhvilen Moqtada al-Sadr innførte i august i fjor, har fått mye av æren for at situasjonen har roet seg noe det siste halvåret.

Nå er frontene på nytt skjerpet mellom Sadr, som har millioner av fattige og radikale irakere i ryggen, og den andre ledende ayatollafamilien i landet, under ledelse av Abdul Aziz al-Hakim, som kontrollerer flertallet i den irakiske nasjonalforsamlingen.


(©NTB)

EKSPLOSIVE KAMPER: De tre siste dagene har det vært svært harde kamper i Basra og andre steder i Sør-Irak. Om lag 130 er drept. Her gjør et medlem av Mehdi-militsen til den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr seierstegn. Foto: REUTERS/Kareem Raheem /SCANPIX
EKSPLOSIVE KAMPER: De tre siste dagene har det vært svært harde kamper i Basra og andre steder i Sør-Irak. Om lag 130 er drept. Her gjør et medlem av Mehdi-militsen til den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr seierstegn. Foto: REUTERS/Kareem Raheem /SCANPIX Vis mer
image: Krisemøte i Iraks nasjonalforsamling
image: Krisemøte i Iraks nasjonalforsamling
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media