Krisemøte i NATO: - Derfor er Tyrkia avgjørende for å bekjempe terrorgruppa IS

Utenriksminister Børge Brende er positiv til Tyrkias inntog i Syria.

ET LAND I URO:  En venstreradikal demonstrant venter foran en barrikade i Gazi-området i Istanbul. Etter Tyrkia ble rammet av flere terrorangrep i forrige uke, har det vært flere protestaksjoner rundt om i landet. Som følge av terroraksjonene har NATO-landet Tyrkia valgt å gå inn i Syria og bomber nå både terrorgruppa IS og kurdiske PKK. Foto: Ozan Kose / AFP Photo / NTB Scanpix
ET LAND I URO: En venstreradikal demonstrant venter foran en barrikade i Gazi-området i Istanbul. Etter Tyrkia ble rammet av flere terrorangrep i forrige uke, har det vært flere protestaksjoner rundt om i landet. Som følge av terroraksjonene har NATO-landet Tyrkia valgt å gå inn i Syria og bomber nå både terrorgruppa IS og kurdiske PKK. Foto: Ozan Kose / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har de siste dagene vært store uroligheter i Tyrkia etter terrorangrepet i Suruc trakk landet inn i Syria-krigen. I morgen skal det holdes krisemøte med alle de NATO-allierte om krisa i Tyrkia.

- Tyrkias aktive rolle i kampen mot ISIL er helt avgjørende for å lykkes. Det er derfor positivt at Tyrkia nå ser ut til å styrke sin innsats ytterligere, sier utenriksminister Børge Brende til Dagbladet.

I terrorens bakgård Grunnen til at Tyrkia ikke har gått inn i kampen mot IS tidligere, er at de har vært mer opptatt av å bekjempe Syrias diktator Bashar al-Assad, enn å bekjempe IS. Tyrkia har som USA og Saudi-Arabia støttet flere av opprørsgrupperingene som vil styrte diktatoren. Det samtidig som Iran og Russland støtter Assad.

Krigen om Syria har mange lag, med de flere hundre opprørsgruppene, Den islamske stat, al-Qaida og et virvar av internasjonale stormakter som støtter ulike parter.

Nå har også Tyrkia sendt sine fly i krigen.

- Vi må ikke glemme at Tyrkia huser over 1,8 millioner syriske flyktninger. Disse personene får tilgang til sosiale tjenester i landet når de har registret seg. Slik gjestfrihet er prisverdig. For Tyrkia har det også vært avgjørende at en finner en politiske løsning for Syria hvor Assad må gå. I den viktige kampen mot ISIL må vi ikke glemme at også Assad har ansvar for grusomme overgrep mot sin egen sivilbefolkning, nå seinest gjennom ytterligere bruk av tønnebomber i Aleppo, sier Brende til Dagbladet.

STØTTER TYRKIAS IS-KAMP:  Utnriksminister Børge Brende mener Tyrkia spiller en viktig rolle i bekjempelsen av terrorgruppa IS, men sier at det viktigste er at alle de regionale stormaktene trekker i samme retning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STØTTER TYRKIAS IS-KAMP: Utnriksminister Børge Brende mener Tyrkia spiller en viktig rolle i bekjempelsen av terrorgruppa IS, men sier at det viktigste er at alle de regionale stormaktene trekker i samme retning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Dette er partene i Syria-krigen.

Kan stoppe fremmedkrigere Grensa mellom Syria og Tyrkia, som er 800 kilometer lang, har lenge vært vidåpen for en fri flyt av IS-krigere og smuglergods.

- Amerikanerne har vært opptatt av at Tyrkia må få større kontroll på grensen for å strupe deler av økonomien til IS. Så lenge de klarer å smugle olje, klarer de blant annet å lønne sine krigere bedre enn de irakiske styrkene. Og de greier å opprettholde samfunnsstrukturen i de områdene de tar over, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets Høgskole til Dagbladet.

Et stort antall av fremmedkrigerne som tar seg inn i Syria for å bli med i IS, kommer gjennom Tyrkia. Hvis de stoppes, kan de ifølge amerikanske Institute for the study of war stoppe IS' kilde til forsterkninger, selvmordsbombere og deres legitimitet som et globalt kalifat.

Dagbladet vet om flere tilfeller hvor norske fremmedkrigere i Syria har reist inn i Tyrkia for å få behandling på sykehus.

- Tyrkia gjør i dag et viktig arbeid for å stoppe tilflyt av fremmedkrigere til Syria, fjerne mulige «sovende celler» av ekstremister i landet, og er en viktig bidragsyter i koalisjonens arbeid. Den ytterligere opptrapping av innsatsen fra tyrkisk side er positivt, sier Brende til Dagbladet.
Russland og USA må med Utenriksministeren sier at det er politikk som må til for å få fred i Syria, ikke våpen. Krigen raser nå på sitt femte år, med flere hundre opprørsgrupper, flere terrornettverk og et virvar av stormakter som har sine egne interesser i landet.

- Det er viktig at regionale aktører i sin støtte til syriske allierte trekker i samme retning, til støtte for politiske - ikke militære - løsninger. For å ha en reell sjanse til å lykkes i å skape fred i Syria, er ikke minst FN-utsending Staffan de Mistura avhengig av ikke bare bred internasjonal støtte - inkludert fra USA og Russland. Vel så viktig er støtte fra regionale makter, og igjen er Tyrkias rolle her avgjørende som én av den syriske opposisjonens sentrale støttespillere. En politisk løsning vil bare være mulig dersom regionale aktører opptrer konstruktivt og samlet, sier Brende til Dagbladet.

Krisemøte i NATO Tyrkia benytter seg av retten til å få konsultasjoner i krisesituasjoner, etter artikkel 4, og innkaller alle medlemslandene til et krisemøte i Brussel.

TERRORENS OMRÅDER:  De beige områdene er steder hvor terrorgruppa IS har innflytelse i Irak og Syria. De oransje områdene er steder de tidligere har hatt, men hvor de ikke lenger kan operere fritt. Foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet
TERRORENS OMRÅDER: De beige områdene er steder hvor terrorgruppa IS har innflytelse i Irak og Syria. De oransje områdene er steder de tidligere har hatt, men hvor de ikke lenger kan operere fritt. Foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet Vis mer

- Spørsmålet er hvordan dette påvirker til NATO, for det er åpenbart at Tyrkia gjør dette under en henvisning til selvforsvar. Så snart de opptrer militært på fremmed territorium mens de henviser til selvforsvar, kan NATO få en rolle, sa forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute til Dagbladet i går

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer