Krisemøte i natt

I hele går kveld satt styret i Telenor samlet i krisemøte i konsernets lokaler i Oslo. Rå maktkamp mellom Telia og Telenor truer nå med å forsinke hele fusjonen. Etter planen skal de to selskapene slås sammen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På kort varsel ble Telenors styre samlet til ekstraordinært møte i Universitetsgata 2 i Oslo i går ettermiddag. I det fem timer lange møtet diskuterte styret blant annet rollefordelingen mellom Telias Jan-Åke Kark og Telenor-sjef Tormod Hermansen. De to er tiltenkt rollene som henholdsvis styreformann og konsernsjef i den sammenslåtte telegiganten.

Telenor frykter nå at selskapet er i ferd med å tape den beinharde maktkampen mot svenskene.

Styreleder Arnfinn Hofstad var meget ordknapp da Dagbladet fikk kontakt med ham i går kveld:

- Du må respektere at jeg overhode ikke har noen kommentarer til denne saken. Godnatt.

Vanskelig

Dagbladet vet likevel at det er stor frustrasjon i styret over måten svenskene håndterer fusjonsarbeidet på. Stadige og uventede innspill skaper problemer i en fra før vanskelig prosess. Sentrale personer vi har vært i kontakt med, gir uttrykk for at de er mektig lei av det de oppfatter som upålitelige svensker.

At Telia fredag sendte ut melding om at selskapet har utpekt Kark til sjefrådgiver («Chief Corporate Advisor»), har ikke bidratt til å gjøre klimaet bedre.

Kan bli utsatt

Ledelsen i Telenor frykter at den svenske styreformannen tilriver seg makt på bekostning av konsernsjef Tormod Hermansen.

I tillegg gjenstår flere problemer av mer teknisk art som må løses før fusjonen er i boks. Det kan føre til at sammenslåingen må skyves noe ut i tid.

Ingen Dagbladet har vært i kontakt med tror problemene er store nok til å velte hele fusjonen.

Den offisielle planen er fremdeles at de to selskapene formelt skal forenes i dag.

Usikkert i går kveld

Seint i går kveld ville likevel ingen i Telenor eller Samferdselsdepartementet bekrefte at generalforsamlingene og underskrivingen finner sted som planlagt.

Det sier litt om hvor mye arbeid som fremdeles gjenstår.

Departementsråd Per Sanderud sier det slik:

- Man må føle at man har løst problemene før man skriver under denne avtalen. Fremdeles er det mange spørsmål som må løses. Dette håndterer vi fortløpende.

Pressesekretæren for den svenske næringsministeren, Lars Georgsson, var mer optimistisk:

- Så lenge avtalen ikke er avlyst, regner vi med at den står ved lag.

På statsrådens bord

Styret i Telenor overlot i går kveld saken til eierne i Samferdselsdepartementet. Statsråd Dag Jostein Fjærvoll må i løpet av natta og morgentimene ha ryddet de oppståtte problemene av veien dersom fusjonen ikke skal oppleve nye tilbakeslag.

Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med Fjærvoll i går kveld.