Krisemøte i Systembolaget

Ledelsen i det svenske Systembolaget møttes mandag til krisemøte for å drøfte den voksende korrupsjonsskandalen, som nå også truer direktør Anitra Steen, statsminister Göran Perssons samboer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig har Systembolaget innkalt til pressekonferanse mandag ettermiddag med Steen og styreformann Olof Johannsson.

Kritikken har vokst mot Steen og Systembolagets ledelse etter at det i helgen ble avslørt at en rekke korrupsjonsanklagde butikksjefer fikk tilbud om å slippe politianmeldelse for korrupsjon om de sa opp selv.

Butikksjefene fikk også tilbud om en fallskjerm på åtte månedslønner, men minst sju av dem avviste tilbudet siden de selv mener de ikke har gjort noe galt.

Mandag anklaget de sju butikksjefene navngitte personer på Systembolagets hovedkontor for å være innblandet i korrupsjonen.

Bestikkelser

Skandalen oppsto da det ble kjent at den statseide produksjonsbe driften Vin & Sprit betalte tusener av kroner i bestikkelser til butikksjefer i Systembolaget for å ta inn større leveranser og for å gi deres produkter framtredende plass på utstillingshyllene. Vin & Sprit er mest kjent for Absolut Vodka.

Kritikerne mener at Steen som direktør i det statlige selskapet, som tilsvarer Vinmonopolet, umulig kan ha vært uvitende om trusseltilbudene, som oppfattes som et forsøk på å feie skandalen under teppet.

- Om Anitra Steen har kjent til dette, bør hun gå av, sier riksdagsmedlemmet Yvonne Ångström fra Folkpartiet.

Hele skandalen har også reist spørsmålet om statsminister Perssons habilitet i saken og om regjeringens muligheter for å rydde opp.

Avviser anklager

- Jeg har ikke forbrutt meg mot Systembolagets policy, og jeg har ikke gjort meg skyldig i noe ulovlig. Å ta imot tilbudet ville være det samme som å tilstå, sier Marianne Danielson, som var butikksjef i Växjö, til Aftonbladet.

Hun og de andre som avviste tilbudet og dermed fikk sparken, vil prøve saken for arbeidsretten.

Mandag anklaget de sju også flere navngitte personer på Systembolagets hovedkontor for å være innblandet i korrupsjonen. Hittil har skandalen stanset ved butikksjefene.

I et brev til styret og til statsadvokat Ewa Nyhult, som leder etterforskningen, utpeker de sju en person på hovedkontoret som hjernen bak bestikkelsessystemet.

De sier også at minst fem av Systembolagets områdesjefer har hatt så utstrakt kontakt med leverandører at det er umulig at ledelsen ikke kjente til det. To av dem har allerede innrømmet korrupsjon og sagt opp.

(NTB)