Krisemøte nå

SV kan være på vei ut av Stortinget - nå setter de inn et nytt gir i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå holder SV-ledelsen krise-pressekonferanse i Akersgata 15.

Budskapet er at norsk politikk kan stå uten en venstreside dersom SV ryker under sperregrensa.

- Dette er et varsko: Nå er spørsmålet om det fortsatt skal finnes et SV, sier Audun Lysbakken.

- Jeg nekter at SV forsvinner under sperregrensa. Det skal aldri bli virkelighet. Punktum, tordner Inga Marte Thorkildsen.

- Vi kan få det første Stortinget på 40 år uten en eneste sosialist, en utradering av den radikale venstresiden i Norge, slår Audun Lysbakken fast, og drar til:

- Det vil bety en dramatisk høyredreining av samfunnet. Ikke bare på grunn av Høyre og Frp, men fordi et Arbeiderparti uten et samarbeidsparti til venstre for seg, også blir dratt mot høyre.

Lysbakken viser til alt de rødgrønne har fått til i regjering. Han nevnte oljefritt Lofoten, Senja og Vesterålen, troppene som er trukket ut av Afghanistan, mindre forskjeller blant folk og at klimagassutslippene er på vei ned. Det ville ikke vært mulig hvis vi hadde en ren Ap-regjering, sa partilederen.

Han kaller SVs politiske prosjekt unikt, siden det både er grønt og rødt.

- Vi er dessuten et fløyparti på venstresiden, og kan spille noen roller som ingen andre kan. Ideen er ikke å gjøre alle til lags, sa Lysbakken.

Han sier at grupper som asylbarn, kvinnebevegelsen, de som er opptatt av barns rettigheter, EØS-motstandere, miljøbevegelsen og radikale faglige tilitsvalgte kan bli stående uten talspersoner.

- Den utenrikspolitiske debatten kan forsvinne fullstendig, advarer Lysbakken.

Han mener valgkampen handler om en sterkere fellesskole versus mer privatskoler, om helsevesenet skal være politisk eller markedsstyrt, om de svake elevene skal løftes eller om det skal testes mer.

- Barnehagepris, kontantstøtte og fedrekvoten er i spill. Det handler om vi skal få en strengere innvandringspolitikk, som Erna Solberg varslet i debatten på mandag, et flertall som sier nei til Brüssel når det trengs eller om vi alltid skal si ja. Det handler om vi skal få en mer offensiv klimapolitikk eller om vi skal ha oljeboring i Lofoten. Uten SV vil alle disse kampene være tapt, sier Lysbakken.

Han sier at SV er alene om å fronte en del standpunkt.

- Flere lærere når alle andre snakker om bedre lærere, å utfordre skattenivået og ta fra banker og gi til besteforeldre, og forslag til klimahandlingsregel.

Lysbakken sier at partiet er godt fornøyd med valgkampen, og at de ikke trenger å lage en ny plan i siste fase, som i 2009 og 2011.

- Men vi ser nå at valgkampen har fått et nytt, tydelig mål for oss, og en ny dimensjon, men vi vil også be alle SV-venner om å komme på banen. Vi er det partiet som har størst potensial for velgere, nå trenger vi å mobilisere de vennene. De som vil ha SV i norsk politikk, får ikke SV hvis de ikke stemmer SV. Jeg har aldri vært så motivert for en politisk oppgave som jeg er for de neste tre ukene, og det deler jeg med mange rundt oss. Nå driver vi valgkamp ikke bare for SV, men for venstresiden sin framtid, slår SV-lederen fast.

Inga Marte Thorkildsen sier at SV er et unikt parti fordi de står for kvinners rettigheter, setter barn og unge først og kjemper for miljøet. På spørsmål om hva hun tenker om ufordreren Miljøpartiet De Grønne, sier hun at de er glade for at partiet finnes.

- Men det er usikkerhet blant annet om hva De grønner mener om abortspørsmålet, påpeker hun.

Situasjonen er dramatisk for SV. På enkelte målinger er de under sperregrensa, på flere målinger vaker de rett over.

På Norstats måling for NRK fredag havnet SV langt unna sperregrensa med usle 2,5 prosent. Et slikt valgresultat hadde sendt Lysbakken og hele ni stortingsrepresentanter fra samme parti ut av Stortinget. Samtidig stormer Miljøpartiet De Grønne (MDG) forbi SV og får 3,6 prosent. I Aftenpostens måling lørdag får SV bare 3,1 prosent, mens De Grønne får 5 prosent..

På Ipsos MMIs måling for Dagbladet lørdag er håpet fortsatt lysegrønt. Der får SV hele 4,3 prosent, akkurat over sperregrensa.