Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisemøte om Darfur

Volden øker i Darfur - FN vil sende inn fredsstyrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den tre år lange konflikten i Sudan har kommet høyt opp på agendaen under FNs generalforsamling. I et ekstraordinært møte i natt talte flere av medlemslandene for å styrke den internasjonale tilstedeværelsen i landet, slik FNs sikkerhetsråd også ønsker.

USA og Danmark tok initiativ til møtet, hvor representanter fra flere enn 20 land deltok.

Sikkerhetsrådet har vedtatt en resolusjon om å øke styrkene fra 7.000 til flere enn 20.000. Men regjeringen i Sudan har motsatt seg FN-styrker i Darfur.

Nå vil imidlertid flere i FN sette foten ned mot Sudan.

- Volden tiltar i Darfur. Sudan kan ikke lenger stå imot verdens ønske om å sende inn fredsstyrker, sa USAs utenriskminister Condoleezza Rice under krisemøtet, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Tiden er i ferd med å løpe ut.

Flere enn 200.000 mennesker er blitt drept og 2.5 millioner fordrevet fra hjemmene sine siden konflikten mellom opprørere og regjeringsstyrker blusset opp i 2003.

Konflikten er blitt beskrevet som verdens største humanitære katastrofe og som folkemord.

MÅ GJØRE NOE: USAs utenriksminister Condoleezza Rice mener Sudan må akseptere internasjonale fredsstyrker i Darfur. Foto: Scanpix
MÅ GJØRE NOE: USAs utenriksminister Condoleezza Rice mener Sudan må akseptere internasjonale fredsstyrker i Darfur. Foto: Scanpix Vis mer

Fredsbevarende styrker fra den Afrikanske Union er tilstede i konfliktområdet, men deres mandat går ut i slutten av september.

BER OM HJELP: Sudanesere møtte opp for å be om FNs hjelp.