Krisemøte om EU-banksjef

Det skulle vært et festmøte til euroens ære. I stedet fikk EU-toppene et 11 timer langt lukket krisemøte der Frankrike og Tyskland sto steilt imot hverandre i kampen om stillingen som sentralbanksjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter midnatt kom løsningen: Wim Duisenberg blir øverstkommanderende i Euroland, men vil i god sportsånd tre av for sin franske motkandidat etter halvgått løp. Ironisk nok er resultatet identisk med kompromissryktene som sivet ut tidligere på kvelden. Det er også identisk med de siste ukenes spekulasjoner blant pressefolk og økonomer. Allikevel måtte det krangles i hele 11 timer før enigheten om sentralbanksjefstillingen kunne kunngjøres. Men Den europeiske sentralbankens selvstendighet har fått en knekk fra starten.

Festen forsvant

Mens toppmøteleder Tony Blair fortvilt prøvde å berge i land en avtale, ble det stadig klarere at hva som skulle vært et historisk toppmøte til euroens ære, i stedet ble nok en oppvisning i uenighet og politiske krumspring.

Ved åtte-tiden i går kveld begynte ryktene å sive ut om at Frankrikes president, Jacques Chirac, Tysklands forbundskansler Helmut Kohl, og Nederlands og Storbritannias statsministre Wim Kok og Tony Blair, var blitt enige om et kompromiss i ansettelsesstriden. Bare to timer senere kom avkreftelsen. Tyskland kunne ikke godta kompromisset. Vi var tilbake ved begynnelsen.

Helomvending

Den tyske helomvendingen kom da statslederne tok seg en velfortjent pause etter sju timers knallharde forhandlinger. I pausen konfererte trolig Kohl med sin finansminister Theo Waigel og Bundesbank-sjef Hans Tietmeyer. Waigel er fra Kohls koalisjonsparti CSU, og er sterkt imot en deling av stillingen. Han skal i følge tyske kilder ha tvunget Kohl til å endre standpunkt.

- Tyskland kan ikke akseptere avtalen på grunn av problemer med grunnloven. Vi er tilbake til utgangspunktet, kunne en EU-diplomat fortelle, i følge NTB.

Delt løsning

Dermed fortsatte krisemøtet. Deltakerne var pinlig klar over at for hver time som gikk, gjorde striden mer skade for euroens og den nye europeiske sentralbankens sårbare omdømme.

De var også innstilt på at en løsning på dette uhyre viktige problemet måtte bli funnet i løpet av natten. Klokka 00.20 kom endelig gladmeldingen fra en svært sliten møteleder Tony Blair.
Favorittkandidaten Duisenberg ble valgt, og valgt til å sitte hele den åtte år lange perioden som Mastricht-avtalen krever. Kompromisset med Frankrike går ut på at den 62-årige Duisenberg avslørte at det ikke hadde vært hans intensjon å sitte hele perioden ut. Dermed åpner han plassen for den franske kandidaten, Jean-Claude Trichet, uten at EU-traktaten brytes. Om den bendes utilbørlig mye, er et annet spørsmål.

Blair understreket flere ganger under nattens pressekonferanse at Duisenberg ikke på noen måte var presset til å pensjonere seg tidlig.

- Avgjørelsen om når han går av tidlig er helt og holdent hans og hans alene, gjentok Blair.
Ikke alle har tro på det. Europaparlamentets formann, Jose-Maria Gil-Robles, uttrykte med en gang sin misnøye med hestehandelen med denne viktige stillingen.

- Jeg liker ikke avtalen. Jeg liker mannen, sa Gil-Robles om Duisenberg.

<B>NOK OPPMERKSOMHET:</B> Til EU-toppenes ergrelse tok striden rundt Wim Duisenberg (bildet) og motkandidaten Jean-Claude Trichet glansen fra gårsdagens historiske begivenhet om en ny, europeisk valuta.