Krisemøte om flommen i Sverige

Uværet fortsetter også i Sverige. Karlstad og Lidköping ligger utsatt til for enorme oversvømmelser. I dag holder Stockholm brannvesen krisemøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glafsfjorden fortsetter å stige, bare i løpet av nattet har fjorden steget 4 cm, opplyser Ulf Strandberg i redningstjenesten. Nå klarer ikke Vänern å ta unna de enorme vannmassene fra blant annet Glafsfjorden og Upperudsälven.

Både Vänern og Mälaren er nær rekordnivåer. Slutter ikke regnet blir situasjonen kritisk. Vänern har steget 13 cm denne uken, mens Mälaren har steget 10 cm. Og det fortsetter å stige i sveriges to størse innsjøer.

I dag holder Stockholm brannvesen krisemøte.

Fortsetter i lang tid

Alle eksperter regner med at Vänern fortsetter å stige i lang tid framover. Lidköping ligger veldig utsatt til, spesielt dersom det blåser nordlig vind. Da kan byen oversvømmes.

Situasjonen ventes å bli akutt om ca to uker. Da trengs det kraftig økning i redningsarbeidet.

Allerede i dag er hele redningstjenesten i Värmland innkalt, et hundretalls heimevernsmenn og vernepliktige er satt i arbeid, i tillegg må mer maskiner og utrustning settes inn.

Riksdagen ble i går informert om den alvorlige situasjonen.

Ekstreme oversvømelser

- Situasjonen vil ikke forbedres mye de nærmeste dagene, selvom det kommer mindre regn, sier meteorolog ved SMHI, Andrh Franke til Aftonbladet.

- Vannivået i Vänern kommer til å fortsette å stige flere uker på grunn av alt vannet som munner ut der. Og det er fortsatt fare for ekstreme oversvømmelser flere steder. Blant annet ved Glafsfjorden, forteller Franke.

Neste kriseområdet kan bli Karlstad, sier redningstjenesten.