Krisemøte om fredsprosessen

Utenriksminister Knut Vollebæk skal møte USAs utenriksminister Madeleine Albright i Washington på mandag for å drøfte den fastlåste fredsprosessen i Midtøsten. Møtet kom i stand på kort varsel, i kjølvannet av den israelske statsministerens besøk i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Benjamin Netanyahu foreslo under oppholdet i Norge for snart to uker siden et toppmøte med palestinernes president Yassir Arafat i Oslo. Men fredsprosessen står i dag helt i stampe. USA har ikke lykkes i å rikke partene, og forholdet mellom USA og Israel er nokså anspent.

Vollebæk drar på et kort arbeidsbesøk. Han reiser søndag, møter Albright mandag og vender hjem tirsdag, opplyser pressetalsmann Ingvar Havnen i Utenriksdepartementet.

Høyt politisk nivå

- Formålet med besøket er å gå en runde med USA på høyt politisk nivå om fredsprosessen. Utenriksministrene skal drøfte status og prøve å finne ut om det er mulig å komme noe videre, sier Havnen til Dagbladet.
For Norge er det viktig med en tett forbindelse med USA i fredsarbeidet i Midtøsten.

Rett før Netanyahu kom til Norge, lagde USA et utkast til en plan for videre forhandlinger mellom Israel og palestinerne, men rådgiverne til Netanyahu liker kladden så dårlig at USA ikke vil legge disse forslagene offentlig fram som en plan.

Den britiske utenriksministeren Robin Cook har stort sett framført de samme planene under sitt besøk i Midtøsten på vegne av EU. Men hans besøk har hittil utartet til et politisk teaterstykke om europeernes vanmakt i det tidligere britiske mandatområdet Palestina. Han har verken gjort palestinere eller israelere til lags.

Toppmøte i det blå

Noe nært forestående toppmøte mellom Netanyahu og Arafat i Oslo ligger neppe i de tankene som Vollebæk og Albright skal drøfte mandag. Et nødvendig vilkår for et toppmøte er at det finnes grunnlag for å oppnå noe.
Det har ikke kommet noe nytt utspill fra verken Israel eller palestinerne som har vært utløsende årsak til Vollebæks reise. Fredsprosessen er helt fastlåst. Forslaget om møtet skal ha kommet fra Norge, i kjølvannet av samtalene med Netanyahu i Oslo.

Også spørsmålet om USAs antipersonell-miner i Norge vil naturlig komme opp mellom utenriksministrene. Men dette spørsmålet forhandler de to land om på embetsplan, og det er fortsatt langt fram til noen forhandlinger på politisk nivå.