Krisemøte om fuglevirus i Europa

Frykter for 50 millioner menneskeliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fugleinfluensaen i Tyrkia er identifisert som det dødelige H5N1-viruset. Tester fra fugleinfluensa-viruset påvist i Romania er ikke klare ennå, men ifølge ekspertene er det mest sannsynlig en mindre farlig form av viruset.

Men fordi fugleinfluensaen og det farlige H5N1-viruset nå nærmer seg Europa, samler Europakommisjonen seg i kveld for å planlegge kriseberedskapen, melder Sky News.

Mareritt-scenario

Eksperter fra hele vest-Europa skal nå se hva de må gjøre om fugleinfluensaen sprer seg til mennesker. I dag ble blant annet ni tyrkere satt i karantene etter at 40 duer ble funnet døde av fugleinfluensa i landsbyen deres.

Ekspertene frykter en verdensomspennende pandemi, som i verste fall kan ta livet av 50 millioner mennesker.

Rådet så langt har vært å hamstre vaksiner mot fugleinfluensa, selv om vaksinene ikke gjør oss immune mot et mutert virus.

Det spørs imidlertid om ikke rådet allerede kan være foreldet. Ifølge NRK, har forskere isolert et resistent virus i Vietnam.

Om opplysningene stemmer, kan vaksinen mot fugleinfluensaen være ubrukelig.

Nye former

Fordi fugelinfluensa vanligvis ikke smitter fra fugler til mennesker, må viruset mutere for å være farlig for mennesker. Utfordringen er å vite hva slags form viruset tar når det muterer, og ut fra det lage medisiner og vaksiner

DREPER TUSENVIS AV FUGLER: Myndighetene i Romania er lovet støtte av EU til destruksjonen av fugler i fugleinfluensa-rammede områder. I kveld er det krisemøte for å planlegge hva som må gjøres om en menneskelig epidemi bryter ut.