Krisemøte om kugalskap i Tyskland

Tyske myndigheter vedtok lørdag et forbud mot dyrefor som inneholder dyrerester etter fredagens melding om at det er funnet kugalskap i to kyr med tysk avstamning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbudet, som ble vedtatt i et krisemøte mellom føderale og regionale ledere, trer i kraft onsdag, ifølge statssekretær Martin Wille i Landbruksdepartementet.

Ifølge Wille undersøker myndighetene fortsatt i hvor stor grad lover om dyreftr må endres som følge av utbruddene av kugalskap. EU vedtok i 1994 regler som forbyr rester av dyrekadavre i for, men dette har ikke stoppet spredningen av kugalskap.

Tysklands landbruksminister, Karl-Heinz Funke, krevde lørdag at dyreslakt i hele EU blir testet for kugalskap.

Franske myndigheter opplyste samme dag at de er i ferd med å undersøke et mulig tilfelle av kugalskap hos et dyr som er født etter 1996 da det ble innført strengere kontroller med for. Hvis dette er tilfelle, styrkes mistanken om at for ikke er den eneste smittekilden for kugalskap.

Nyheten fredag om at det var oppdaget kugalskap hos to kyr av tysk avstamning, i delstaten Schleswig-Holstein og på den portugisiske øygruppen Azorene, kom som et sjokk på Tyskland som hittil har erklært seg selv som kugalskapfri sone.

(NTB)