Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisemøte på Island

Statsministeren i krisemøte midt i det hardest rammede området.

 I KRISEMØTE:   Statsminister Jóhanna Sigurdardóttir og innenriksminister Ögmundur Jónasson ble briefet om askesituasjonen under et krisemøte tirsdag. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
I KRISEMØTE: Statsminister Jóhanna Sigurdardóttir og innenriksminister Ögmundur Jónasson ble briefet om askesituasjonen under et krisemøte tirsdag. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det islandske vulkanutbruddet skaper ikke bare problemer for den europeiske flytrafikken. I skyggen av kaoset ligger ødeleggelsene på sagaøya.

Tirsdag ettermiddag kom statsminister Jóhanna Sigurdardóttir til krisemøtet i samfunnshuset i den askerammede landsbyen Kirkjubæjarklaustur.

Byen ligger midt i området som er hardest rammet av vulkanutbruddet, og de siste dagene har det vært bekmørkt både natt og dag.

Døde husdyr Tirsdag var det imidlertid i ferd med å lysne over landsbyen, samtidig som meldingene fra meteorologene tydet på at vulkanutbruddet ble mindre og mindre kraftig.

Island er uansett igjen hardt rammet av aske. I områdene rundt Kirkjubæjarklaustur viser bilder fra internasjonale fotobyråer at det ligger døde husdyr strødd på jordene. Bøndene kjemper en hard kamp for å få alle i hus før asken tar flere liv.

På krisemøtet tirsdag deltar i tillegg til statsminister Sigurdardóttir også innenriksminister Ögmundur Jónasson og den lokale politisjefen.

Lavere røyk Tidligere tirsdag ble det kjent at røyken fra vulkanutbruddet ikke kommer like høyt som før. Det tyder på at Grimsvötn er i ferd med å roe seg ned.
— I begynnelsen etter utbruddet steg røyken helt opp i 20 kilometer. Natt til mandag var høyden redusert til 3 til 5 kilometer, sier Olöf Baldursdottir i det islandske sivilforsvaret til NTB. Det betyr at askeskyen ikke når stratosfæren, de høyere lag av atmosfæren, og ikke spres like bredt.

— Det er sterk vind i området, og det bidrar til at røyken ikke kommer så høyt. Men det er også en indikasjon på mindre aktivitet i vulkanen. Vi registrerer også færre vulkanske skjelv og mindre seismisk aktivitet, sier Baldursdottir.

 ASKEKRISE:  Kirkjubæjarklaustur er hardt rammet av asken. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
ASKEKRISE: Kirkjubæjarklaustur er hardt rammet av asken. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media