Statsministerens førjulsvarsel:

Krisemøte søndag - skolestopp i Danmark ?

Pekefinger etter smitterekord: - Prøv å treffe færre.

BEKYMRET STATSMINISTER: Mette Frederiksen varsler innstramminger i bevegelsesfriheten i Danmark etter de verste smittetallene siden pandemien startet i mars. Foto: Mads Nissen, Politiken/Ritzau / NTB.
BEKYMRET STATSMINISTER: Mette Frederiksen varsler innstramminger i bevegelsesfriheten i Danmark etter de verste smittetallene siden pandemien startet i mars. Foto: Mads Nissen, Politiken/Ritzau / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 61 300 +233
innlagt 122 -13
døde 550 +6
påvist smittet 99 700 000+509.0K
døde 2 140 000 +10.7K
Se mer

SISTE: Den danske helseministeren Magnus Heuniche har innkalt helsetalspersonene for alle partiene i nasjonalforsamlingen Folketinget til et digitalt møte søndag formiddag om den alvorlige smitte utviklingen i Danmark, melder dansk TV2 og flere andre danske medier lørdag kveld.

Da er det ventet konkrete tiltak og innstramminger utover tiltak som er bestemt for Københavnområdet fra kommende mandag før de siste smittetallene kom.

- Ingen skal tvile på at vi er klare til å sette inn tiltak som er nødvendige, skriver helseministeren på sin Facebook-side ved 20-tiden, noen få timer etter statsminister Mette Frederiksen alvorlige bekymringer for corona-utviklingen.

Tidlig skoleferie ?

En forlenget juleferie fra skolene, for at elevene holder seg hjemme og reduserer smittefrakt fram og tilbake, er det gjennomgående temaet i danske medier lørdag kveld.

To av partiene i Folketinget, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, har allerede rukket å legge fram forslag om skolestengning og forlenget juleferie for elevene på de øverste trinnene i ungdomsskolen.

Danske smitteverneksperter peker uavhengig av politikere på skolestopp som tiltak. I Danmark er smitteøkningen størst blant ungdom.

Statsminister Mette Frederiksen gikk tidligere lørdag ut av varsler om strengere coronatiltak som følge av rekordhøye smittetall i Danmark.

Etter at det lørdag ble meldt om 2.115 nye tilfeller, skriver hun på Facebook at «vi overveier kraftig om det er behov for å skjerpe restriksjonene enda mer».

- Smitten er for høy. Altfor høy. Den økning vi har sett over flere dager, er bekymringsfull, og det er grunn til å ta det meget alvorlig, skriver hun.

Hun ber danskene nøye vurdere om de skal treffe færre mennesker slik at smittekjedene brytes, og håper det blir mulig å få bedre kontroll innen jul.

Lørdagens tall er det høyeste som er målt under pandemien, selv om det dekker mer enn 24 timer.

Vanligvis viser tallene fra Statens Serum Institut (SSI) tilfeller det siste døgnet, men på grunn av en teknisk feil hos SSI viser de nye tallene også en del tilfeller som skulle vært registrert fredag.

878 dødsfall

SOM ET FENGSEL: Det er strenge smittrestriksjoner rundt håndball-EM i Danmark. Her ankommer Norges trener Thorir Hergeirsson Sydbank Arena Kolding . Lege Nils Leraand med briller går inn døra. Foto: Vidar Ruud, NTB.
SOM ET FENGSEL: Det er strenge smittrestriksjoner rundt håndball-EM i Danmark. Her ankommer Norges trener Thorir Hergeirsson Sydbank Arena Kolding . Lege Nils Leraand med briller går inn døra. Foto: Vidar Ruud, NTB. Vis mer

Det blir for tiden testet flere personer enn i vår, og dermed registreres også flere uten symptomer. Andelen som tester positivt, er nå 2,25 prosent. Siden tirsdag har andelen vært over 2 prosent.

Totalt har nesten 88.900 personer fått påvist corona i Danmark, og det er registrert 878 dødsfall.

Lørdag ble det meldt om elleve nye coronarelaterte dødsfall.

Dobling siden oktober

Fredag ble hovedstadsområdet København for første gang løftet opp i risikonivå fire av fem nivåer på covid-skalaen.

Helseminister Magnus Heunicke skriver derfor at en så høy smitte kan gi begynnende press på sykehuskapasiteten.

Christian Wejse, som er spesiallege ved Aarhus Universitet, er bekymret og sier tallene er svært høye.

- Det er alvorlig selv om du tar seks timer fra i går med. Vi ser noen svært høye tall generelt denne uka, sier han.

- Uke 49 kommer nok over 10.000 smittede, og det er virkelig alvorlig. Vi har nå en dobling av tallene vi hadde i oktober, sier Wejse, ifølge nyhetsbyrået Ritzaus.

Smittesituasjonen i Europa pr.lørdag 5. desember

Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i Europa, sortert etter antall coronasmittede pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser antall døde per 100.000 i samme periode).

* Georgia: 1.438 smittede (13,4 døde)

* Serbia: 1.387 smittede (10,0 døde)

* Montenegro: 1.187 smittede (14,9 døde)

* Luxembourg: 1.171 smittede (13,8 døde)

* Kroatia: 1.142 smittede (19,0 døde)

* Litauen: 1.062 smittede (9,1 døde)

* Slovenia: 988 smittede (27,1 døde)

* Ungarn: 750 smittede (20,6 døde)

* Sverige: 698 smittede (4,3 døde)

* Østerrike: 682 smittede (16,8 døde)

* Nord-Makedonia: 668 smittede (20,0 døde)

* Sveits: 628 smittede (14,8 døde)

I Norge er det registrert 111 nye smittetilfeller og 0,9 dødsfall per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

For de øvrige nordiske landene er tallene per 100.000 innbyggere 317 smittede og 1,5 døde i Danmark, 109 smittede og 0,7 døde i Finland og 59 smittede og 0,3 døde på Island.

Så langt har 65.777.945 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 1.520.082 mennesker er døde hittil i pandemien.

Kilde: Det europeiske smittevernkontoret (ECDC)

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer