TRUET BOLIGFELT:  - Svært spesielt, sier senioringeniør Kjetil Brattlien i NGI om skredet mot boligfeltet i Tromsdalen annen påskedag, som et øyenvitne fanget mens det skjedde. Sikringstiltakene fungerte etter planen. Foto: Marit Dahle.
TRUET BOLIGFELT: - Svært spesielt, sier senioringeniør Kjetil Brattlien i NGI om skredet mot boligfeltet i Tromsdalen annen påskedag, som et øyenvitne fanget mens det skjedde. Sikringstiltakene fungerte etter planen. Foto: Marit Dahle.Vis mer

Krisemøter: 10 boligfelt kan bli evakuert

To boliger er allerede tømt for folk. Skredekspert: - Ville ikke blitt bygd hus der i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skredeksperter i Norges Geotekniske Institutt (NGI) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skal tirsdag drøfte evakuering av om lag 10 boligområder på Senja og i Sør-Troms i forbindelse med den store snøskredfaren.

Sist noen ble drept av vanlig snøskred i bolighus i Norge, var i Skjelfjorden i Lofoten for 15 år siden da et hus ble feid på sjøen og to mennesker mistet livet.

Her er NGIs statistikk over de 213 dødsulykkene i snøskred siden 1972 i Norge - inkludert de tre snøscooterkjørerene i Tromdalen på Senja tidlig i påskeuka.

To personer i Balestrand i Sogn mistet livet da huset deres ble tatt av jord- og snøras for to år siden. Det var et såkalt sørpeskred utløst av vårflom, og ikke det ekspertene betegner som snøskred i denne sammenhengen.

Evakuerte to hus - Allerede mandag ble to hus i Fjordgård på Senja evakuert. Vi skal vurdere situasjonen der ytterligere, og gi råd om det er behov for ekstraordinære tiltak blant annet i Gryllefjord, Sifjord og Målselv. Det er lokale myndigheter som tar avgjørelsen om evakuering, sier senioringeniør Kjetil Brattlien i NGI til Dagbladet søndag kveld.

Han var da på vei tilbake til de store rasfarlige områdene.

Ingen leiting tirsdag Det blir heller ikke aktuelt å leite tirsdag etter de tre snøscooterkjørerne som ble tatt av ras i Tromdalen på Senja før påske.

- Det har kommet langt over en halv meter snø der siden raset gikk, og det er minst like utrygt for leitemannskaper å gå inn der. Først på tirsdag skal jeg møte NVE i Narvik, og så skal vi ha løpende kontakt med lokale myndigheter der det kan være livsfarlig for mennesker å oppholde seg, sier Brattlien til Dagbladet.

Mer snø Og varslede lavtrykk og snøbyger natt til tirsdag og på onsdag fra Lofoten og inn over hele Troms vil gjøre rassituasjonen enda farligere.

NGI har overvåket
om lag 40 snøskredutsatte boligområder fra Lofoten i sør til Honingsvåg i sør i 40 år - siden 1973.

- Den aller farligste vinteren var år 2000, og de som har vært med lenge sier at situasjonen nå ligner på denne vinteren, sier Brattlien til Dagbladet.

20 døde i hjemmet I alt 20 mennesker har omkommet etter at  skred har tatt hjemmene deres de siste 40 årene.

- Mange av husene som er rammet av dødsulykker, ligger på tomter det ikke ville vært tillatt å bygge i dag, sier senioringeniør Kjetil Brattlien i NGI.

Han betegner raset som ble utløst over et boligfelt i Tromsdalen i Tromsø søndag som «svært spesielt». Det er et av stedene som er sikret med jordvoller og steinhauger - såkalte bremsekjegler - for å verne husene.

 FREDAG 13. MARS 1998:  Et ektepar mistet livet da huset deres ble feid på Skjelfjorden i Lofoten for 15 år siden. Det var forrige gang et reint snøskred tok liv i et norsk hjem. Arkivfoto: Lars Antonsen, Lofot-Tidende.
FREDAG 13. MARS 1998: Et ektepar mistet livet da huset deres ble feid på Skjelfjorden i Lofoten for 15 år siden. Det var forrige gang et reint snøskred tok liv i et norsk hjem. Arkivfoto: Lars Antonsen, Lofot-Tidende. Vis mer

Statsmeteorolog Magnus Ovhed, som var vakthavende ved Værvarslinga for Nord-Norge søndag kveld, fikk selv en føling med naturkreftene i Tromsdalen.  Han bor 200 meter fra der raset stoppet.

- Kom lydløst - Jeg var på vei ut av huset og til bussen til jobb da raset kom. Det kom nærmest lydløst, og jeg merket ikke noe bråk. Men jeg er jo kjent med situasjonen, og kan heldigvis konstatere at rassikringen fungerte, sier Ovhed til Dagbladet.

Han advarer for fortsatt høy rasfare med «sikre» lavtrykk og snøbyger natt til tirsdag og onsdag langs kysten av hele Troms og strekningen ned til Lofoten.

Det nye skredvarslingsnettstedet varsom.no graderer en rød 4'er av fem mulige for følgende byer og tettsteder: Tromsø, Balsfjord, Målselv. Senja, Harstad, Narvik og Vestrålen.  Og fra onsdag varsler skredekspertene en 4'er også for Lofoten.

 SØRPERAS:  Rester av et bolighus som ble knust i biter av vann, snø og jordmasser i Balestrand i Sogn 21. mars 2009. Et ektepar som var hjemme i huset, mistet livet. Arkivfoto: Tore Friele Lie.
SØRPERAS: Rester av et bolighus som ble knust i biter av vann, snø og jordmasser i Balestrand i Sogn 21. mars 2009. Et ektepar som var hjemme i huset, mistet livet. Arkivfoto: Tore Friele Lie. Vis mer