VELLYKKET OPPSKYTNING:  Nord-Korea skjøt opp en langtrekkende rakett i natt, og satt med det sinnene i kok i nabolandene, som nå er svært bekymret. Bilde viser en mann i Sør-Korea som går forbi en TV-skjerm, som presenterer hendelsen, i Seoul. Foto: REUTERS / Lee Jae-Won / NTB SCANPIX
VELLYKKET OPPSKYTNING: Nord-Korea skjøt opp en langtrekkende rakett i natt, og satt med det sinnene i kok i nabolandene, som nå er svært bekymret. Bilde viser en mann i Sør-Korea som går forbi en TV-skjerm, som presenterer hendelsen, i Seoul. Foto: REUTERS / Lee Jae-Won / NTB SCANPIXVis mer

Krisemøter etter Nord-Koreas rakettoppskyting

Avfyrte i natt en langdistanserakett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea skjøt opp en langdistanserakett litt før klokka 02 norsk tid, og ifølge det statlige nyhetsbyrået var oppskytingen vellykket.

Oppskytingen skjer til tross for at det internasjonale samfunnet mistenker at hendelsen er en del av Nord-Koreas plan om å utvikle kjernefysiske våpen og teste ballistiske missiler, melder BBC.

Nord-Korea, eller verdens siste stalinistiske diktatur, har sjøl forklart at formålet med oppskytningen er å plassere en værsatelitt i verdensrommet.

Fordømte oppskytningen Da Nord-Korea i april prøvde å skyte opp en langdistanserakett styrtet den i havet etter kort tid. Ifølge den sørkoreanske TV-kanalen YTN ble dagens rakett skutt opp fra samme sted som den mislykkede oppskytingen, ved Sohae-basen på vestkysten av den koreanske halvøya.

Sør-Korea, som er dager unna sitt presidentvalg, har uttrykt «dyp bekymring» over rakettoppskytingen. Sør-Koreas president Lee Myung-bak har nå innkalt til krisemøte for å drøfte situasjonen.

Også Japan fordømmer oppskytingen, og har varslet at de vil levere en protest. Landet melder om at raketten passerte over Okinawa, men at de ikke gjorde noen forsøk på å skyte den ned fordi den ikke hadde kurs mot befolkede områder.

KRISEMØTE:  Sør-Koreas president Lee Myung-bak har innkalt til krisemøte for å drøfte situasjonen etter oppskytningen.Foto: AFP PHOTO / Mark RALSTON / NTB SCANPIX
KRISEMØTE: Sør-Koreas president Lee Myung-bak har innkalt til krisemøte for å drøfte situasjonen etter oppskytningen.Foto: AFP PHOTO / Mark RALSTON / NTB SCANPIX Vis mer

- Det er ekstremt beklagelig at Nord-Korea gjennomførte oppskytingen til tross for våre samtaler. Vi kan ikke tolerere dette, sier Osamu Fujimura, et talsmann for den japanske regjeringen.

Feilprioritering Storbritannias utenriksminister William Hague beskrev oppskytingen som «provoserende», og som et «klart brudd» på FN sikkerhetsråds resolusjoner fordi ballistisk rakettteknologi blir testet i oppskytingen, melder Sky News.

Sikkerhetsrådet er innkalt til møte med Japan i dag.

- Det er beklagelig at Nord-Korea har valgt å prioritere denne oppskytningen i stedet for å bedre levevilkårne til sine innbyggere, sa utenriksministeren.   

USA ble overrasket av oppskytningen fordi de trodde at raketten var fjernet for reparasjoner av en teknisk feil. Mandag varslet nordkoreanske myndigheter en utsettelse.

Både USA, FN og Russland fordømte planene, som de med kraftig ordlag har advart mot tidligere.

LEDER:  Nord-Koreas leder Kim Jong-Un på en plakat foran den nordkoreanske ambassanden i Beijing i dag. Foto: AFP PHOTO/Mark RALSTON
LEDER: Nord-Koreas leder Kim Jong-Un på en plakat foran den nordkoreanske ambassanden i Beijing i dag. Foto: AFP PHOTO/Mark RALSTON Vis mer

Nord-Korea har tidligere hevdet at de kan nå USA med sine raketter.

Søker kred Nord-Koreas nye leder Kim Jong-un ønsket ifølge observatører å foreta oppskytingen så nær som mulig til ettårsdagen for faren Kim Jong-ils død, melder NTB.

Ifølge sørkoreanske eksperter virker det ikke som overgangen fra far til sønn går så glatt som ønsket, og at det hersker frykt i regimet for økende motstand.

De mener oppskytingen av en rakett derfor også hadde som formål å øke Kims troverdighet mens han forsøker å sikre grepet om landet.